Tito je slao hranu Jovanki i posle razlaza

Oko Nove godine 1979. Josip Broz Tito je rekao tadašnjem šefu kuhinje Milovanu Stojanoviću da pošalje Jovanki jagnjetinu i prasetinu jer "Joka to voli"

  • 10

Milovanu Mići Stojanoviću, koji je 24 godine bio Titov lični kuvar, Jovanka Broz ostala je u lepom sećanju. Od maršalove smrti prohujale su pune 33 godine, a Mića se i danas seća, koliko je Broz, do samog kraja, iako su bili razdvojeni od 1977, voleo lepu Ličanku.

- Krajem 1979. Tito je proveo skoro mesec dana u Karađorđevu, odakle je i otišao u bolnicu. Oko Nove godine ušao je u kuhinju i rekao mi da pošaljem Jovanki jagnjetinu i prasetinu: "Moja Joka to voli". Video sam mu suzu u očima.

Pre toga je imao maratonske sastanke sa generalima, da li su ga njihovi referati i brifinzi podsetili na rastanak ili je predosećao kraj, tek shvatio sam da mu je žao - priča Stojanović za "Novosti".

- Jovanka je bila odmerena, kulturna, pametna žena, znala je pravila ponašanja i rukovođenja na Dvoru. Ona je, uslovno rečeno, meni bila šef. Nije se nikada mešala u stručni deo posla, ali je često birala jela i određivala meni. Imali smo odličnu saradnju: ona bi predložila jelovnik, ali bi me pitala za mišljenje. Prihvatala je skoro sve što bih sugerisao.

U proleće 1945. na posao u Maršalatu, sa zadatkom da vodi domaćinstvo predsednika SFRJ i stara se o njegovoj bezbednosti, Jovanka je došla u vojničkom odelu, u cokulama, sa opasačem i titovkom na glavi. Nepunu deceniju kasnije, sada već kao supruga Josipa Broza, imala je sve manire dame sa stilom i bila je perfekcionista.

- Tito i Jovanka su bili zahvalani gosti: voleli su da jedu skoro sve - seća se Stojanović, koji je svoje uspomene sabrao u knjigu "Kako sam skuvao istoriju", koja će uskoro izaći.

- Da li je to bio odraz ličnosti, ili posledica nemaštine koja ih je pratila u prvoj polovini života, nisam mogao da procenim, ali takve goste možete samo poželeti. Najviše su voleli jela od testa, pite, mlince, knedle... Bilo je uživanje gledati ih kako jedu. Kuhinja Bele vile na Brionima im je bila slaba tačka. Pošto se nalazila na putu do plaže, nisu mogli da prođu a da ne probaju nešto ili, pak, da kažu: "Druže Mićo, secni malo od onog butića".

Za doručak su obično voleli kačamak sa čvarcima ili sa prženim crnim lukom, cicvaru od heljde, kuvanu junetinu, kokošiju ili supu od fazana, mladi sir, papriku, jabuke jonatan...

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolina

    25. oktobar 2013 | 08:36

    A kao danas se ne krka. Svadbe, slave, pa jos izmislili punoljetstvo djeci...pa krkanluk uz zvezde granda. A ni funkcionerima nije mane...sad ih valja troduplo vise nahraniti.

  • Goosle

    24. oktobar 2013 | 23:11

    Vidi joj se po gabaritu koliko je patila a jela je za cetvoro

  • MmM

    25. oktobar 2013 | 00:15

    Na oboma se vidi, na ovim slikama, da se dobro jelo :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA