SUD ODLUČUJE: Račun male Tijane blokiran do ostavinske rasprave

Pravni stručnjaci veruju da je novac sa računa Tijane Ognjanović moguće vratiti donatorima, ali isto tako smatraju da se donirani novac može tretirati i kao poklon

  • 10

Humanitarni račun male Tijane Ognjanović (8), koja je pre tri meseca preminula u Hjustonu, trebalo bi da je od njene smrti pod sudskom blokadom, te je teško poverovati u priče da su ga njeni roditelji "ispraznili", tvrde stručnjaci.

Oni objašnjavaju da oko dva miliona evra, koliko je prikupljeno, predstavlja njenu ličnu imovinu, s obzirom na to da je uplaćivan na račun koji je otvoren na njeno ime. Shodno tome, trebalo bi da sledi ostavinska rasprava, a od odluke suda zavisi kome će pripasti preostali novac.

Uprkos ovim tvrdnjama stručnjaka, čudi što Ognjanovići još nisu rekli koliko je novca sakupljeno, a koliko je potrošeno za lečenje njihove ćerke, što i izaziva sumnje javnosti o tome "šta se dogodilo sa prikupljenim novcem".

Advokat Slobodan Šoškić kaže da javnost ne bi trebalo da bude previše oštra prema Tijaninim roditeljima.

- S obzirom na to da je Tijana bila maloletna u trenutku kada je novac prikupljan, bilo je logično da joj roditelji budu zakonski zastupnici. Međutim, posle smrti dece, roditelji gube pravo na slobodno raspolaganje njihovom imovinom, bilo da su u pitanju njihovi računi, stanovi ili automobili, sve do okončanja ostavinske rasprave. Njihovu imoivinu sud automatski blokira, što je, pretpostavljam, i sada slučaj - rekao je Šoškić za "Informer".

- Ako im je neko dozvolio da podignu novac, u šta sumnjam, taj je učinio ozbiljno krivično delo, kao i oni sami - izjavio je Šoškić.

Prema rečima advokata Ljubiše Stojadinovića, od odluke suda zavisi u čijim će rukama završiti preostali novac.

- Moguće je da sud odluči da se preostali novac vrati donatorima. S druge strane, uplaćeni novac može se tretirati i kao poklon, što može sve da zakomplikuje - naglašava Živadinović.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milla

    4. novembar 2013 | 15:28

    Ja poklanjam novac koji sam donirala roditeljima.šta im vredi to kad su izgubili dete!!!!

  • rosi

    4. novembar 2013 | 15:10

    E pa gospodine trebalo bi da znate kao pravnik (ako ste pravnik) da je po Zakonu POKLON OPOZIV.

  • Shone

    4. novembar 2013 | 17:35

    Ne verujem sta citam. Ako je novac jos tu logicno je da ga prebace nekome drugom za pomoc,na zalost njima nije pomogao ali nekome moze. Ako zele da prisvoje taj novac,to je zaista jadno. A mozda i novinari naduvavaju celu pricu,mozda oni i ne zele taj novac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA