RIM: Nacista Erih Pribke sahranjen na zatvorskom groblju

Grob Eriha Pribkea, koji je osuđen zbog masakra 335 civila u Adreatinskim pećinama, označen je samo brojem koji je poznat njegovoj rodbini i nalazi se na zatvorskom groblju u Rimu

  • 0

Posmrtni ostaci nacističkog ratnog zločinca Eriha Pribkea, koji je preminuo početkom oktobra, pokopani su na groblju koje pripada jednom italijanskom zatvoru, objavio je u četvrtak rimski list "La Republika", ne otkrivajući gde se zatvor nalazi.

Grob bivšeg pripadnika SS-a Pribkea, koji je osuđen zbog učestvovanja u masakru 335 civila u Adreatinskim pećinama 1944. godine, označen je samo brojem koji je poznat njegovoj rodbini i još nekolicini upućenih. Na taj način je predupređeno da grob postane okupljalište desničara i neonacista.

Poslednjih dana su kružile priče da je telo Pribkea, koji je umro u Rimu u 100. godini, prevezeno u Nemačku ili u Južni Tirol. Pribkeov advokat Paolo Đakini nije hteo da otkrije gde je telo, uz objašnjenje kako se vlastima u Rimu obavezao na ćutanje. Pribke je godinama živeo u Đakinijevom stanu u Rimu, u kućnom pritvoru.

Nakon Pribkeove smrti, 11. oktobra, gradske vlasti u Rimu odbile su da ga sahrane. Telo su odbili i mnogi drugi gradovi i države, između ostalih njegovo rodno mesto Henigsdorf u Brandenburgu u Nemačkoj i Barilohe u Argentini, gde je decenijama živeo. Po rečima njegovog advokata, on je želeo da bude sahranjen uz svoju suprugu u Argentini, ali su tamošnje vlasti to odbile.

Pribke je do 1994. živeo pod svojim imenom u Argentini, dok ga nije pronašao jedan novinar koji je tragao za nacistima, nakon čega su ga argentinske vlasti isporučile Italiji. Tamo je osuđen zbog masakra u Adreatinskim pećinama, ali je nakon godinu dana zbog lošeg zdravlja i poodmakle starosti otpušten iz zatvora, nakon čega je ostatak života proveo u kućnom pritvoru.

Pribke nikad nije izrazio žaljenje niti se izvinio zbog svojih postupaka. Ustrajao je na objašnjenju da je izvršavao naredbe i da nije mogao da spreči ubistva.

(Telegraf.rs / izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA