Šešelj u zatvoru bar još 2 godine?

Presuda Šešelju trebalo je da bude doneta posle 175 sudskih sesija i završnih reči optuženog i tužilaštva, pre petnaest dana, ali je izuzećem sudije Harhofa ceo proces poprimio nepredvidivi smer

  • 16

Oslanjajući se na prostu računicu, ali i izjave nekolicine stručnjaka, dnevni list "Politika" objavio je da će Vojislav Šešelj provesti u Hagu još najmanje dve godine.

Kao glavni na listi razloga našao se podatak da je zbog dolaska novog sudije Madaje Nijanga iz Senegala (umesto izuzetog sudije Harhofa), Raspravno veće dalo mogućnosti za nastavak postupka koji protiv optuženog Šešelja traje od 2007. godine, iako je on u zatvoru u Hagu još od februara 2003. godine.

Celo suđenje bi moglo, prema rečima stručnjaka, da se ponovi, da se radi upoznavanja novog sudije sa celokupnim postupkom ponovo dovede 71 svedok tužilaštva i deset svedoka suda i da se preko njihovog iskaza uvede čak 1.348 dokaza.

Presuda Šešelju trebalo je da bude doneta posle 175 sudskih sesija i završnih reči optuženog i tužilaštva, pre petnaest dana, ali je izuzećem sudije Harhofa ceo proces poprimio nepredvidivi smer.

Kada je reč o zameni sudija u sudskom veću, i ranije se to dešavalo, ali nikada na samom kraju procesa. Sada se čeka odgovor Šešelja, koji je tokom ovih 10 godina u Hagu ukazivao na brojne nedostatke u postupcima.

Propisima Tribunala nije određeno koliko novom sudiji treba da se upozna sa celim dosadašnjim procesom.

Članovi Srpske radikalne stranke imaju rešenje - traže da Savet bezbednosti UN hitno poništi postupak protiv Šešelja pred Haškim tribunalom i pusti ga na slobodu, piše "Politika".

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novi svetski poredak

    15. novembar 2013 | 16:14

    Ne podrzavam SRS ali ovo sta se radi ovome coveku je kriminalno,ako je kriv osudite ga ako nije sloboda,njega u zatvoru bukvalno drzi neko iz Srbije.

  • DSt

    15. novembar 2013 | 16:54

    Sramota!!

  • Bora

    15. novembar 2013 | 17:53

    Ćute i Predsednik grbonja,i žvalavi Prvi potpredsednik,a u Crkvi su se kleli!?Bruka i sramota za jedan narod!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA