RADE MARKOVIĆ: Nisam pretio Srbiji, za nju bih život dao

- Sud je utvrdio da da se otkrivanjem tih tajni ne može naneti šteta državi, kao i da se disk sa tim spisima ne nalazi kod mene. Strah da će istina izaći na videlo je u glavama onih koji verovatno imaju čega da se plaše - naveo je Marković

  • 8

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković iz zatvora u Zabeli demantovao je pisanje lista "Politika" da je poslao poruku da će "Srbija biti na kolenima" ako budu objavljena saznanja iz vremena kad je on bio na čelu te službe.

Marković se obratio "Politici", reagujući na tekst "Radomir Marković iz zatvora preti državi", objavljen u petak, 15. novembra.

- Ni posrednim, ni neposrednim putem, nisam nikada, niti ću bilo kome pretiti, niti bilo šta učiniti što bi moglo na bilo koji način naneti štetu Srbiji, ili kako ste naveli, ''baciti je na kolena''. Srbiju su kroz vekove pokušavali razni moćnici da bace na kolena, pa im to do danas nije uspelo i siguran sam da i ubuduće neće. Za Srbiju sam uvek bio spreman da dam i život. Svedočenjem pred Haškim tribunalom pokazao sam svoj patriotizam - naveo je Marković, a beogradski list objavio u sutrašnjem broju.

Markovićeva izjava, kako se navodi, stigla je u redakciju "Politike" sa elektronske adrese njegove supruge, koja je u propratnoj poruci navela da se obraća nakon telefonskog razgovora sa Markovićem.

- Za odavanje državne tajne i dosijea za koje sam bio optužen, pravosnažno sam oslobođen. Sud je utvrdio da se u tim spisima ne nalaze državne tajne te da se otkrivanjem tih tajni ne može naneti šteta državi, kao i da se disk sa tim spisima ne nalazi kod mene. Strah da će istina izaći na videlo je u glavama onih koji verovatno imaju čega da se plaše - naveo je, pored ostalog, Marković.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina na koju je pravosnažno osuđen zbog pokušaja ubistva lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i ubistva četvorice istaknutih članova ove partije 1999. godine.

Kako je u petak pisao beogradski list, nepoznanica je da li se pretnja odnosi na dosijea političara ili na dokaze o ratnim zločinima, ali bacanje "Srbije na kolena" upućuje na štetu koju bi država mogla da ima u međunarodnim okvirima.

"Politika" je navela da se ovakvim izjavama ponovo vraćaju u priču spekulacije da je Marković pre hapšenja nezakonito sklonio određena dosijea i dokumentaciju Resora na čijem je čelu bio, a zbog čega je protiv njega i saradnika Branka Crnog i Milana Radonjića već vođen jedan sudski proces.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DSt

    19. novembar 2013 | 02:30

    Dragi moj Ilija ti bi prvo trebalo da znas za koje sluzbe je radio tvoj dragi vuk a zatim na koje nacine su on i njegova supruga dosli do lokala i stanova po beogradu koje sada izdaju za ogromne novce pa tek onda da optuzujes druge!! Ne govorim ovo da bih branio markovica jednostavno samo pogledaj te istoriji ne samo spo nego i svih tih opozicionih partija koje su nastale u štabu CIA i jos nekih stranih sluzbi a sada su svi ti politicari biznis politicari naprosto svi stekli milione preko noci pali sa neba, smešno je sto jos uvek ima ljudi kao sto su ti koji pricaju o nekim idealima koji ne postoje, bolje gledaj svoj zivot i kako ces da zaradiš i gde ces da radiš jer na zalost sve nam je ostislo sa demokratijom koju smo toliko zeleli..

  • Ilija

    18. novembar 2013 | 23:42

    Ako tako misli kao sto kaze da bi za srbiju zivot dao to je lepo ali nije samo dovoljno dati zivot vec i spasiti sto u slucaju ibarske magistrale nije bilo lepo jer je osudjen na 40god pravoznazne robije a sad trazi pomilovanje a on kada je to trebo da radi nije radio vec je ubijao bez mogucnosti pomilovanja surovo i bezobzirno

  • deki

    19. novembar 2013 | 03:58

    Tako je,sve patriote u zatvor i u Hag,tako da ove nove "patriote" mogu da zavrse unistavanje ovo malog sto nam je ostalo od zemlje. Vuk Draskovic je obican papucar koji je toliki narod izveo na ulice,a on se iskusno povukao u svoju stolicu. Gde je sada on?? Gde su sada one njegove reci i poklici?? Pogledajte Hrvate,svaki njihov ucesnik u ratu je za njih heroj,samo nasi izdase sve svoje koje su mogli da izdaju?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA