KO JE OVAJ ZLOTVOR? Šinter koji zlostavlja pse još uvek nije kažnjen! (VIDEO)

Niko iz preduzeća "Zoohigijena" iz Sremske Mitrovice nije želeo da odgovori da li će njihov zaposleni koji zlostavlja životinje snosili bilo kakve sankcije za krvničko ponašanje prema psu

  • 21

Ni nakon nekoliko dana nije poznato da li su radnici "Zoohigijene" u Sremskoj Mitrovici snosili bilo kakve sankcije za krvničko ponašanje prema psu koje su zabeležili aktivisti udruženja za zaštitu životinja iz ovog mesta.

U "Zoohigijeni" su nas uputili na direktora i tehničkog direktora preduzeća koji su, kako se ispostavilo, ceo dan bez trenutka odmora proveli na sastancima, zbog čega nisu stigli da odgovore na naše pozive i pitanje da li su zlotvori od šintera makar suspendovani, ako ne i kažnjeni.

- Portparol nam je na godišnjem odmoru, a tehnički direktor na sastanku, pa nije zgodno da ga prekidam - rekli su nam u JKP "Komunalije", kojem pripada i "Zoohigijena".

U Zakonu o dobrobiti životinja navodi se da "zlostavljanje životinje jeste svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda, narušava genetska celovitost životinje i izaziva smrt".

Kazne za zlostavljanje životinja iznose od 100.000 do milion dinara za pravno lice, dok je za počinioca, odnosno fizičko lice predviđena kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

Međutim, sankcijama prethodi određena procedura. Kako navode u Udruženju za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti "Feniks", praksa pokazuje da se zlostavljači životinja retko procesuiraju, ali i da su ovakve scene viđene već mnogo puta.

- Protiv ovog radnika trebalo bi najpre podneti disciplinsku prijavu i prijavu za zlostavljanje životinja. Međutim, prijave ovakve vrste se najčešće odbacuju, jer u zemlji ne postoji društveni konsenzus da se radi za dobrobit životinja. Kad bi se vlast drugačije odredila i kad bi zlostavljačima bilo zaprećeno adekvatnim sankcijama, niko, pa ni radnici ovih službi se ne bi tako ponašali - navodi Milica Ranković, predsednica udruženja "Feniks".

Kako dodaje, jasno je da se u ovom slučaju radnik poneo kako hoće, odnosno onako kako on smatra da treba da se ponaša prema životinjama.

- Radnik na snimku tretira životinju kao otpad, ali tako se ponašaju i radnici većine ovakvih službi u Srbiji. On zna da može tako da se ponaša i da zbog toga neće biti kažnjen. Radnici koji su zaposleni u ovakvim službama obično ne prolaze nikakvu obuku i retko se dešava da im neko objasni kako treba da se ponašaju prema životinjama. Niko nije adekvatno kažnjen za zlostavljanje životinja, a da mi to znamo - kaže Rankovićeva.

Kako je izjavila autorka ovog snimka, pas je pre dolaska šintera bio miran, mahao repom i mazio se s prolaznicima. Da ironija bude veća, u vreme kada je zabeležen ovaj snimak, i to nedaleko od Opštine Sremska Mitorvica, u toj zgradi se odvijao sastanak radne grupe koju je nedavno formirao gradonačelnik ovog mesta, Branislav Nedimović kako bi se rešilo pitanje napuštenih pasa i mačaka u ovom gradu.

(Marija Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    19. novembar 2013 | 18:23

    Ovo nikako nije zlostavljanje jer ga je drzao za kozu iza vrata i ledja gde psa to ne boli, ponavljam ne boli jer bi u suprotnom u najmanju ruku skicao ili pokusao da se otme ujedom ili sl. Psa te velicine ne mozete ni nositi drugacije.i ne moralisite po novinama nego ako ih volite nemojte ih hraniti na ulici vec ih vodite u svoj dom i drzite kao ljubimce. Psi bez vlasnika moraju biti uklonjeni sa ulica i izvrsiti humana eutanazija nad njima a ne sterilisani i vracani na ulicu jer se time ne dobija nista a njima se samo jedna funkcija reprodukcije gasi. Oni i dalje mogu da ujedu ili povrede coveka dete i sl

  • Tijana

    19. novembar 2013 | 18:36

    Ma bre dosta vise o zlostavljanju zivotinja!!!Razumem da je zlostavljanje kada mu seku noge,usi,i tome slicno.Ovo nije nista,covek ga ubacio u kavez.Koliko izujedanog naroda od strane lutalica pa se ne pise i ne prica toliko o tome.Dosadni ste vise.

  • Lud Zbujen

    19. novembar 2013 | 18:28

    Pa zato je covek sinter st treba da ga mazi svasta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA