UREDNIK GARDIJANA: Objavili smo samo 1 odsto Snoudenovih dokumenata

Alan Razbridžer, glavni urednik britanskog "Gardijana", pod velikim je pritiskom i osudom da je objavljivanjem informacija iz Snoudenovih dokumenata pomogao teroristima

  • 3

Glavni urednik britanskih novina "Gardijan" Alan Razbridžer izjavio je pred Odborom za unutrašnja pitanja britanskog parlamenta da je objavio samo 1 odsto dokumenata koje je dobio od Edvarda Snoudena, nekadašnjeg saradnika američke Agencije za nacionalnu bezbednost.

I dok britanski obaveštajci smatraju da je objavljivanje tajnih podataka ugrozilo britansku sigurnost i pomoglo teroristima, te da bi novinare "Gardijana" trebalo tužiti zbog kršenja zakona o terorizmu, glavni urednik veruje da tekstovi koje su napisali na temelju dobijenih dokumenata nisu doveli u opasnost ni građane ni nacionalnu bezbednost.

Razbridžer je rekao da su od Snoudena dobili oko 58.000 dokumenata i da ne očekuje da će u budućnosti objaviti veliku količinu informacija. On je dodao da je "Gardijan" pod pritiskom vlasti i da bi tako nešto bilo nezamislivo u SAD, gde se novinari mogu pozvati na Prvi amandman o zaštiti slobode govora.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Izvor: Dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    4. decembar 2013 | 19:54

    Jeste da ste u Americi zaštićeni prvim amandmanom ali takidje većina onih koji mnogo znaju a oće da se zaštite tim istim amandmanom poginu u saobraćajnoj nesreći ili se iz čista mira predoziraju pilulama za spavanje.

  • "intelektualac"

    28. april 2014 | 17:26

    Kazu stari"NI ZEMLJA TAJNU NE DRŽI",samo polako sve ce da dodje na svoje,ali kasno za nas,da to dozivimo.

  • Ljiljana

    5. decembar 2013 | 09:05

    Ко год је доушник државни, он је непријатељ државе, а ко је непријатељ 'естаблишмента' добро му се не пише.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA