TOP 10 AFERA I HAPŠENJA U 2013: Padali narko-dileri, kriminalci, navijači!

U burnoj godini za nama policija je imala pune ruke posla. Najviše se radilo na razbijanju narko-klanova, a mnogi lični obračuni praćeni su pod budnim okom nacije.

  • 1

Policija je prethodne godne imala pune ruke posla, a neretko se dešavalo da hapsi i pripadnike svojih jedinica. Borba protiv korupcije, zloupotreba službenih položaja, kao i organizovanog kriminala obeležila je prethodnu godnu. Razotkrivanje nekih afera, poput "Azotare" i "Kolubare" privedene su kraju, hapšenjem preostalih čelnika.

Takođe, hapšenja su vršena i na lokalnom nivou, te su se iza rešetaka, makar na kratko, ove godne našli bivši predsednici nekih opština (Vlasotince, Žitorađa, Leskovac...).

U javnosti je najviše odjeknula akcija "Grom", koja je "odjeknula" tokom decembra, kada je po nalogu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, na teritoriji svih 27 policijskih uprava sprovedena akcija hapšenja narko-dilera. Pretreseno je 909 lokacija. Protiv 261 osobe podnete su krivične prijave, a 118 osoba je zadržano u policijskom pritvoru od 48 sati. Zaplenjeno je 48 kilograma narkotika.

Takođe, policija je oduzela i 39 pištolja i isto toliko pušaka, jedan pištolj olovka, jednu bombu i 564 grama plastičnog eksploziva, kao i 3.555 komada municije različitog kalibra.

Takođe, zaplenjeno je 921 kilogram rezanog duvana, 25 vozila, 74.000 hiljade evra i 21 vagica za precizno merenje.

Još jedna akcija hapšenja narko-dilera organizovana je svega nedelju dana ranije, kada su uhapšeni dileri sa spiska udruženja Sveti Sava. Ova hapšenja odjeknula su u javnosti ne toliko zbog akcije policije, koliko zbog aktivizma građana koji su se okupili i na Fejsbuk stranici objavili imena svih narko dilera u Lazarevcu. Sličnu akciju su nekoliko dana probali da naprave i građani Kriuševca, ali zbog raznih pritisaka, ona nije uspela, a njihova Fejsbuk strana ubrzo je ugašena.

Hapšenja u aferi "Kolubara" nastavila su se i ove godine, te su devetog septembra u nastavku ove akcije uhapšeni i bivši direktor Rudarskog basena “Kolubare” Nebojša Ćeran. Zajedno s njim, uhapšen je i Radosav Savatijević Kene.  Malo ranije ministarka energetike Zorana Mihajlović istakla je da je "Kolubara" bilo "preduzeće ogrezlo u kriminalu i korupciji" i da je oprema za to preduzeće nabavljana po cenama "tri, četiri i šest puta većim od normalnih“.

Hapšenje koje je potreslo celu Srbiju i zbog kog su pisane peticije danima, bilo je hapšenje Saška Bogeskog. Za nešto više od 24 časa više od 21.000 ljudi potpisalo je peticiju podrške, kojom se tražila sloboda za Beograđanina Saška Bogeskog (39), koji je štiteći suprugu i dete, u svom stanu na Julinom brdu usmrtio provalnika Vladu Manića. Organi su ostali gluvi na zahteve za njegovo oslobađanje i on je proveo mesec dana u zatvoru. Povodom ovog slučaja su Slavica Đukić Dejanović, Dragan Šutanovac i Miloš Aligrudić za Telegraf izjavili da bi učinili isto što i Bogeski da su se našli u njegovoj situaciji!

Prvu polovinu godine, kao i prethodnu, obeležilo je hapšenje, suđenje, pa puštanje navijača FK Crvena Zvezda Uroša Mišića. Podsetimo, nakon što je posle usvajanja Zakona o amnestiji izašao na slobodu, Mišić je, navodno, učestvovao u tuči i klubu “Plastik”, u kojoj su povređena dva amrerička marinca. On se nekoliko dana krio od policije, a u ekskluzivnom razgovoru za Telegraf tvrdio je da nije kriv za ovaj incident.

Sedamnaestog aprila ove godine do Beograda je stigla vest da je lidera LDP-a Čedomira Jovanovića u Segedinu napao jedan od vođa navijača Crvene zvezde Velibor Dunjić. Nakon višemesečnih sudskih preteresa Dunjić je 26. decembra osuđen na dve godine zatvora. Njemu je tada ipak ukinut pritvor dok presuda ne postane pravosnažna, pa će se prvi put od 19. aprila naći na slobodi.

Još jedan spor koji je tokom prethodne godine okupirao pažnju javnosti jeste svađa, praćena napadom dva dugogodišnja prijatelja - Predraga Danilovića i Branka Filipovića Fida. Nakon svađe u "Kafanici" dogodio se incident u kome je Danilović povređen nožem. Branko Filipović optužen je za pokušaj ubistva.

Velika akcija hapšenja 14 osoba osumnjičenih da su oštetile državu za više od dva miliona evra, među kojima su carinici, špediteri i vlasnici privatnih firmi odigrala se početkom aprila. Petoro od 14 osumnjičenih za malverzacije sa carinama noć pred hapšenje pokušali su da unište dokumentaciju o nezakonitom uvozu robe. Istraga zbog pokušavanja uništavanja dokaza tada je pokrenuta protiv Dragica Lazić, Mirjana Dakić, Igor Filipović, Igor Subotić i Boško Suša.

U akciji "Šetač", koja je zajednička akcija koju su sprovele policije Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore, uz učešće hrvatske Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, uhapšena je 51 osoba i oduzeto više od 380 kilograma droge. Vrednost zaplenjene droge je 724.000 evra, a oduzete su i značajne količine naoružanja, municije i eksploziva. Ovo je bila najveća regionalna akcija u borbi protiv šverca droge, koja je pripremana više meseci.

Za kraj naše liste o hapšenjima navodmo hapšenje albanskog kontraverznog biznismena Ćazima Osmanija. Iako ste možda pomislili da je on bio uhapšen zbog nekog od svojih poslova, ovaj biznismen našao se iza brave zbog sumnje da je pretukao svoju tadašnju devojku Mandu Popović! 

(M. B.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILOS1956

    4. januar 2014 | 17:56

    AKO JE TAKO STO NISU UHAPŠENI ONI UDBAŠI ŠTO IH TRAZI EU ZBOG RAZNIH ZLOCINA KAO PERKOVICU HRVATSKOJ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA