POSLEDNJI POZDRAV: Putin odao počast Kalašnjikovu (FOTO)

Sahrani Mihaila Kalašnjikova, tvorca najpoznatijeg automatskog oružja AK-47, u Crkvi Svetog Mihajla u Iževsku prisustvovalo je 60.000 ljudi

  • 6

Čuveni ruski konstruktor oružja Mihail Kalašnjikov, koji je preminuo u ponedeljak 23. decembra, sahranjen je danas na federalnom vojnom memorijalnom groblju u Podmoskovlju, javile su ruske agencije.

Poslednji put ispratili su ga članovi njegove porodice, a od Kalašnjikova se u memorijalnom kompleksu oprostio i ruski predsednik Vladimir Putin, kao i ministar odbrane Sergej Šojgu, javio je Itar-Tass.

- Opraštamo se danas sa istaknutom ličnošću, čovekom simbolom Rusije - rekao je prvi zamenik ministra odbrane general Arkadij Bahin.

Kalašnjikovljeva ćerka Jelena rekla je da je njen otac bio od onih ljudi koji su čitav život posvetili radu za dobrobit otadžbine.

- Mislim da je on bio poslednji iz plejade konstruktora oružja čije je stvaralaštvo podstaklo rat - rekla je ona, prenela je agencija RIA Novosti.

Kalašnjikov je ispraćen paljbom iz automata AK-47, poznatog i pod imenom njegovog tvorca. Tim automatom opremljene su snage u 55 zemalja, a upisan je i u Ginisovu Knjigu rekorda kao najrasprostranjenije oružje u svetu, navodi Itar-Tass.

Posle ranjavanja 1941. godine počeo je da radi na projektu mašinke za potrebe Crvene armije, a ukupno je u njegovom konstruktorskom birou stvoreno više od stotinu modela naoružanja.

Na poslednji oproštaj sa Kalašnjikovom u Crkvi Svetog Mihajla u Iževsku, gde je živeo i radio, tokom prethodna dva dana došlo je blizu 60.000 ljudi, navodi RIA Novosti.

Kalašnjikov je proglašen herojem Ruske Federacije, a dva puta herojem socijalističkog rada, dobitnik je Državne i Lenjinove nagrade, kao i različitih ordena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ap0calypto

    27. decembar 2013 | 16:36

    moze da ga mrzi ko smatra da treba. nije on izmislio barut, metkove, vatreno oruzje. on je zeleo da svoju zenlju osposobi kako bi mogla da odgvori na agresiju. ko njega mrzi moze slobodno Zastava oruzje takodje

  • Правдa

    27. decembar 2013 | 16:32

    Mendela je vraziji terorista.

  • Buldoger

    27. decembar 2013 | 21:58

    legenda! neka mu je laka zemlja, covek vredan svakog postovanja! koristice njogov automat jos mnogo godina i nikad nece ni prestati da ga koriste kako oni sto napadaju tako i oni sto se brane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA