Kubancima dozvoljeno da kupuju kola posle pola veka, ali po paprenoj ceni

Kubanska vlada odlučila je da proda svoja službena vozila građanima, pa tako Pežo sedan iz 2013. košta 185.000 evra, a Volksvagenov pasat iz 2010. staje 50.000 evra što je neverovatno skupo ukoliko se uzme u obzir da je prosečna plata 15 evra

  • 6

Po prvi put u poslednjih 50 godina kubanska vlada odlučila je da započne prodaju vozila svakome ko ima želju i novac da ih kupi. Oko državnih auto-placeva u Havani napravila se gužva, ali je stanovništvo ubrzo shvatilo da država prodaje polovne automobile po ceni koja je sedam ili osam veća od maloprodajne vrednosti istih vozila u Evropi.

Pežo sedan iz 2013. u Kubi se prodaje za 185.000 evra, a Volksvagenov pasat iz 2010. u ponudi je za 50.000 evra. Ovo je veoma zbunilo stanovništvo koje se zainteresovalo za kupovinu vozila pod "povoljnijim" državnim uslovima, budući da su pojedincima mesečne plate u ovoj zemlji oko 15 evra.

Nagađa se, međutim, da kubanski zvaničnici koji upravljaju državnom ekonomijom znaju da Kuba zapravo ne može sebi da priušti prodaju automobila, pa je najjednostavnije bilo tražiti za njih sume koje niko ne može da plati.

Kada kubanska vlada uvozi nove automobile, u obavezi je da ih plati američkim dolarima ili evrima, ali kada ih prodaje sme da primi samo konvertibilne kubanske pezose, valutu koja nema nikakvu deviznu vrednost.

(Telegraf.rs / Izvor: Globalpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gost

    9. januar 2014 | 13:10

    Kolega moj (švajcarac)je bio vise puta na Kubi na odmoru...strašno koliko je sve jeftino,prosečan kubanac za jednu prosečnu švajcarsku platu mora da radi 20 godina...aza dve bukvalno ceo zivot.

  • DREAM

    9. januar 2014 | 12:38

    Aprilska sala?Jaoooo Boze ne verujem!!!Ludiloooo

  • Smekerica

    9. januar 2014 | 13:48

    Pa nije bas da je jeftino,ja se vratih pre mesec dana.za 100 kanadskih dobijes oko 89 kon.pezosa.i sve placas u njima I nista nije bas za dz,pivo je 3 pezosa,to je oko 300 dindzi.Njihove pezose turisti ne mogu da koriste a I samo hranu na pijaci mozes da uzmes za te novce.;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA