Solidarni porez plaćaju i oni s minimalcem!

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije upozorio da će zbog usvojenih propisa biti umanjene i zaostale naknade za trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo, kao i zarade u preduzećima u restrukturiranju

  • 4

Pravilnik o solidarnom porezu na zarade veće od 60.000 dinara u javnom sektoru pogodiće i zaposlene sa minimalcem, ukoliko im plata kasni.

Takođe, biće umanjenje i zaostale naknade za trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo, kao i zarade u preduzećima u restrukturiranju, upozorio je danas Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

- Nakaradnim navedenim propisima biće dodatno kažnjavani svi zaposleni koji primaju neredovno zaradu, odnosno ukoliko se zaostale zarade (dve, tri ili više) prime u istom mesecu - navodi se u saopštenju tog sindikata.

Na osnovu izmena i dopuna Pravilnika o načinu umanjivanja neto prihoda zaposlenog u javnom sektoru od dana 29. januara, dodaje se dalje, zaposleni u zdravstvu će u februaru platiti solidarni porez, iako im je mesečna zarada ne samo znatno niža od 60.000 dinara, već je manja i od prosečne plate u Srbiji.

Kako su objasnili u sindikatu, mnogi zaposleni u zdravstvu nisu primili akontaciju za januar 2014. godine, pa će im cela januarska zarada biti isplaćena u februaru a pošto će im biti uplaćena i akontacija za februar ukupna suma će preći cenzus od 60.000,00 dinara, tako da će im zarada biti umanjena za 20 odsto, koliko iznosi stopa "solidarnog" poreza.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije navodi i primer zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju koji nisu primili zarade po godinu i više dana, i kojima će se ukoliko prime svega tri zarade u visini minimalne u istom mesecu, takođe, odbiti 20 odsto od ukupnog iznosa na ime tog poreza.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G-Man

    7. februar 2014 | 13:51

    Ovo nam je tek pocetak vuckove vlasavine.....Jednoumlje nikom dobro donelo nije....

  • Vesna

    7. februar 2014 | 15:13

    treba kazniti trudnice kako su se usudile da ostanu u drugom stanju. Pobogu pa nisu oni krivi sto im kasni zarada, aman ljudi da li vi sebe cujete i gledate.Dovoljno su kaznjeni sto im kasni isplata.

  • Sutra

    7. februar 2014 | 15:09

    Glasajte, glasajte, glasajte! Fenomenalno! A da ipak neko računa prosek?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA