Tek svaka peta plata stiže redovno

Privrednici su kao glavne razloge za kašnjenje u isplati zarada naveli nelojalnu konkurenciju iz „sive zone“, zaduženost kod banaka i drugih poverilaca i nedovoljno novca za kupovinu sirovina i repromaterijala

  • 6

Na sigurnu mesečnu zaradu u Srbiji mogu da računaju radnici u samo 20 odsto preduzeća, ako izostavimo firme koje zavise od državne kase.

Unija poslodavaca Srbije sprovela istraživanje među malim, srednjim i velikim firmama koje je pokazalo da samo 21 odsto preduzeća isplaćuje zarade svakog prvog u mesecu, kaže direktor unije Dragoljub Rajić.

- Kao glavne razloge za kašnjenje pri isplati plata privrednici su naveli da ne mogu da naplate potraživanja u roku kraćem od 100 dana. Žale se i da teško skupljaju novac za zarade, zato što istovremeno moraju da uplate i poreze i doprinose, kao i da im je promet znatno manji nego u prošloj i pretprošloj godini - kaže Rajić.

Privrednici su kao glavne razloge za kašnjenje u isplati zarada naveli nelojalnu konkurenciju iz „sive zone“, zaduženost kod banaka i drugih poverilaca i nedovoljno novca za kupovinu sirovina i repromaterijala. Ukupna izdvajanja prema državi ne ostavljaju prostora da redovno isplaćuju plate, kažu poslodavci, a prenose Novosti.

Sada su u Srbiji najpoželjniji poslodavci koji redovno izmiruju sve svoje obaveze prema radnicima i one firme u kojima se stimuliše rad i nagrađuje trud.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ex sns

    12. februar 2014 | 22:51

    Ko radi na drzavnim jaslama redovno prima platu ali i 13. platu!

  • lukavi pjer

    12. februar 2014 | 23:42

    sve kreće od DOĐEM TI.....od toga da je pokvaren-pametan,,a dobar-glup....koreni su duboki i strašni.....mnogo godina treba da prođe da se to promeni....samopoštovanje i poštovanje svih oko nas

  • Debbie

    13. februar 2014 | 07:56

    Kako neko moze da otvori firmu,da zapisli sirotinju I da ne placa radnika.Srbijo srbi uzmi te se u psmet .Privatnik mora radnika vise da placa od drzave privatnik mora radnike na vreme da isplacuje.Privatnik ako hoce da radi da ima firmu mora da postuje svog radnika a to je da su plate redovne I da su vece od drzavne sluzbe u protivnom ako nema para nek zatvori a ne da se izuvljava nad sirotinjom SRAMOTA.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA