Evropska unija uvodi sankcije Ukrajini

- Janukoviču i istaknutim članovima njegovog režima mogla bi biti uvedena zabrana putovanja u EU, ali nisu isključene ni sveobuhvatnije mere - rekao je za Tanjug briselski diplomata koji je insistirao na anonimnosti

  • 15

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije sutra će gotovo sigurno odlučiti da Ukrajini uvedu sankcije, ali još se ne zna da li će one biti usmerene na pojedince ili na državne institucije.

- Na raspolaganju je širok raspon mera, a biće razmotrene sve opcije - rekla je danas novinarima Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ešton je jutros sazvala vanredan sastanak bezbenosno-politickog komiteta EU posvećen Ukrajini, a sutra popodne će o sankcijama protiv Ukrajine raspravljati ministri spoljnih poslova zemalja članica.

Oba vanredna sastanka sazvana su nakon jučerašnjih sukoba policije i demonstranata u Kijevu, tokom koga je ubijeno 25 ljudi, dok je više od 200 povređeno.

Predsednik Evropske komisje Žose Manuel Barozo danas se založio za “ciljane sankcije” protiv Kijeva, a slične izjave čule su se i iz Pariza, Berlina I mnogih drugih evropskih prestonica.

- Janukoviču i istaknutim članovima njegovog režima mogla bi biti uvedena zabrana putovanja u EU, ali nisu isključene ni sveobuhvatnije mere - rekao je za Tanjug briselski diplomata koji je insistirao na anonimnosti.

Da bi sankcije mogle biti usmerene i na celu državu ukazuje i današnja odluka Evropske investicione banke da obustavi sve operacije u Ukrajini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan Grozni

    19. februar 2014 | 14:20

    Fašisti sa Zapada.kao i uvek.

  • Milan

    19. februar 2014 | 14:50

    Fasisti isti ste kroz istoriju uvek

  • romanticni zmaj

    19. februar 2014 | 14:31

    najakse je uvesti sankcije. dame i gospodo iz eu kad ste sposobni, pomzite im.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA