ZBOG NASILJA: EU uvodi sankcije Ukrajini!

U narednih nekoliko časova odlukom ministara inostranih poslova EU odgovornim za nasilje u Ukrajini biće uvedena zabrana izdavanja viza i isporuke oružja, kao i zamrzavanje finansijskih sredstava u zapadnim bankama

  • 7

Ministri inostranih poslova EU saglasili su se sa uvođenjem sankcija odgovornim za nasilje u Ukrajini, uključujući zabranu putovanja i "zamrzavanje" sredstava, izjavila je šef italijanske diplomatije Ema Bonino.

Izlazeći sa vanrednog sastanka u Briselu, Boninova je novinarima rekla da je stav šefova diplomatija EU usaglašen sa francukim, nemačkim i poljskim ministrima inostranih poslova, koji se trenutno nalaze u Kijevu na razgovorima sa ukrajinskim vlastima i opozicijom.

- Odluka će biti brzo provedena. U narednih nekoliko časova biće uvedena zabrana putovanja i zamrzavanje sredstava onih koji su počinili nasilje - navela je Boninova.

Ukrajinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 67 osoba poginulo u nemirima u Kijevu, što ukazuje na to da je samo od jutros od 6.00 časova poginulo 39 osoba.

Lekari, koji rade na Trgu nezavisnosti u Kijevu, izjavili su nešto ranije da je samo na strani antivladinih demonstranta poginulo do 70 ljudi.

Ruske novinske agencije su naglasile da broj poginulih u nemirima u Kijevu, najverovatnije, nije konačan, jer suprotni izveštaji dolaze od zvaničnih izvora, gradskih zvaničnika i opozicije.

Prema zvaničnim podacima, povređeno je 550 osoba. Broj žrtava je povećan jer demonstranti i policija sada koriste bojevu municiju.

Ema Bonino je, na pitanje novinara da li će sankcije EU biti zavedene i protiv opozicionih snaga koje izazivaju nasilje, uzvratila da će "sve zajedno moramo sagledati", a sankcije EU mogu obuhvatiti zabranu izdavanja viza i isporuke oružja, kao i zamrzavanje finansijskih sredstava u zapadnim bankama.

Šefovi evropskih diplomatija su od svojih kolega, nemačkog ministra Franka Valtera Štajnmajera, šefa francuske diplomatije Lorana Fabijusa i poljskog ministra Radeka Sikorskog, dobili izveštaj o razgovorima koje su juče i danas u Kijevu vodili s vlastima i vođama opozicije s ciljem da se obustave sukobi i krene u dijalog za političko rešenje.

Švedski ministar Karl Bilt je upozorio da je to "krajnje ozbiljna evropska situacija, a kriza u Ukrajini može biti još gora", dok je šef britanske diplomatije poglavito okrivio ukrajinske vlasti, naglasivši da je "neprihvatljivo ubijati demonstrante i nazivati ih teroristima".

Dodao je i da "sve strane moraju odustati od nasilja".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cika Mladjo

    20. februar 2014 | 19:14

    Koliko će se puta jos ponavljati isti scenario...?!!!

  • šole

    20. februar 2014 | 19:27

    Već puno puta vidjen scenario. Zato su nasilnici pojačali napade na policiju.

  • Rodja

    20. februar 2014 | 19:47

    Ako vlajko naredi viktoru da zavije ventile...zima jos nije prosla,pamet u glavu "evropljani"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA