Papa imenovao 19 novih kardinala, 16 ima manje od 80 godina (FOTO)

Među 19 novih kardinala, njih devet su iz Južne Amerike, Afrike i Azije, a 16 je mlađe od 80 godina, što znači da će moći da učestvuju u tajnom glasanju za novog papu

  • 3

Papa Franja imenovao je juče 19 novih kardinala, od kojih devet iz Južne Amerike, Afrike i Azije, a 16 mlađih od 80 godina, što znači da će moći da učestvuju u tajnom glasanju za novog papu koga će birati iz svojih redova.

Novi "prinčevi Katoličke crkve" predstavljeni su sa skarletnim četvorougaonim svešteničkim kapama na glavi i zlatnim prstenjem na veličanstvenoj ceremoniji u bazilici svetog Petra, kojoj je prisustvovao i bivši papa Benedikt, koji se retko pojavljuje u javnosti.

Vatikanski posmatrači navode da bi papin izbor kardinala trebalo da pomogne u korigovanju stavova da je on pristrasan prema evropskim kardinalima.

Polovina novoimenovanih kardinala potiču iz neevropskih zemalja, od kojih pet iz Južne Amerike, dvojica iz Afrike i dvojica iz Azije, što ukazuje na značaj sveta u razvoju za papu Franju, koji je poreklom iz Argentine i ljuti je kritičar ekonomske nejednakosti.

Jedan od novoimenovanih kardinala je Aurelio Poli (66), koji je papu Franju zamenio na mestu nadbiskupa Buenos Airesa, a Šibli Langloa (55) postaće prvi kardinal Katoličke crkve sa Haitija, jedne od najsiromašnijih zemalja u svetu.

Novi kardinali koji potiču iz Afrike su nadbiskupi iz Ugadugua u Burkini Faso i iz Abidžana u Obali Slonovače, dok će Aziju, kao kardinali, predstavljati nadbiskupi iz Kotabatoa na Filipinima i Seula u Južnoj Koreji.

Samo četiri kardinala su članovi Kurije (vatikanske vlade) uključujući Italijana Pjetra Parolina (58), novog državnog sekretara, i Nemca Gerharda Mulera (66) koji se nalazi na čelu vatikanske doktrinalne kongregacije.

Među najistaknutijim u novoformiranoj grupi kardinala je Britanac Vensan Nikols, 68-godišnji vestminsterski nadibiskup, poznat po odlučnoj borbi za marginalizovane kategorije.

Tu je i Žeral Lakroa (56), nadbiskup iz Kvebeka u Kanadi i jedan od najmlađih kardinala.

Najstariji među "novim prinčevima" je Loris Frančesko Kapovila, 98-godišnji bivši sekretar pape Jovana XXIII, koji ne prisustvuje ceremoniji proglašenja pošto se teško kreće.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA