PREDSEDNIK LETONIJE: Građani, ne ometajte naciste

- Želim da zatražim od sunarodnika da ne sprečavaju ove ljude da održe komemorativni skup - rekao je Andris Berzins podržavajući miting jedinice "vafen SS" koji bi trebalo da se održi 16. marta

  • 1

Letonski predsednik Andris Berzins zatražio je od sunarodnika da ne ometaju miting veterana jedinice "vafen SS" planiran za 16. mart u Rigi.

- Želim da zatražim od sunarodnika da ne sprečavaju ove ljude da održe komemorativni skup - rekao je on za letonsku državnu televiziju.

Gradski savet Rige saopštio je da su stigla tri zahteva za održavanje mitinga 16. marta, preneo je Itar tas. Organizacija "Daugavpils hoks" planira tradicionalni marš zajedno sa svojim mladim radikalnim pristalicama do Spomenika slobode.

Nacisti su ustanovili dve divizije "vafen SS" u Letoniji 1943. godine. Posle otcepljenja Letonije od Sovjetskog Saveza, 16. mart je nekoliko godina bio zvanični datum održavanja komemoracija.

Posle negodovanja Rusije i zapadnih zemalja zbog održavanja mitinga bivših pripadnika "vafen SS", ovaj datum je uklonjen sa liste zvaničnih praznika.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA