Izložba o Đorđu Stanojeviću, rektoru koji je osvetlio Beograd (FOTO)

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" predstaviće za Dan državnosti virtuelnu izložbu "Đorđe Stanojević - rektor koji je osvetlio Beograd" posvećenu pioniru elektrifikacije Srbije, zahvaljujući kome je Beograd 1893. bio jedan od prvih gradova na svetu sa javnim električnim osvetljenjem

  • 1

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" iz Beograda u okviru ciklusa izložbi "Oni su gradili Srbiju" svake godine za Dan državnosti domaćoj i svetskoj javnosti putem Interneta predstavlja izložbe koje svedoče o životu i delima onih koji su dali značajan doprinos izgradnji Srbije.

"Virtuelna izložba Đorđe Stanojević- rektor koji je osvetlio Beograd" predstavlja celovit skup digitalnih materijala o Đorđu Stanojeviću (1858–1921), rektoru Univerziteta u Beogradu, pioniru elektrifikacije Srbije, zahvaljujući kome je Beograd 1893. bio jedan od prvih gradova na svetu sa javnim električnim osvetljenjem.

Dvojezična izložba, na srpskom i engleskom jeziku (planira se i prevod na ruski), domaćoj i svetskoj javnosti prezentuje i digitalizovane kopije knjiga Đorđa Stanojevića, od kojih su neke pravi biseri našeg kulturnog nasleđa.

Virtuelna izložba prezentuje sveobuhvatnu kolekciju digitalnih materijala o Đorđu Stanojeviću. Posetioci izložbe će moći da pregledaju anotiranu Internet bibliografiju koja objedinjuje sve sadržaje trenutno dostupne putem Interneta i izabranu bibliografiju štampanih materijala, knjiga i članaka, dostupnim u bibliotekama u Srbiji.

Na izložbi će biti predstavljne digitalizovane verzije knjiga Đorđa Stanojevića, od kojih su neke, do sada manje poznate široj javnosti, pravi biseri kulturnog i naučnog nasleđa Srbije. 

Đorđe Stanojević bio je rektor Univerziteta u Beogradu u jednom od najslavnijih i najtežih perioda njegovog postojanja, od 1913. do 1921. godine.

Veliki prijatelj Nikole Tesle, organizovao je njegovu jedinu posetu Beogradu. Zaslužan je za izgradnju prve hidrocentrale u Srbiji, samo pet godina posle izgradnje one na Nijagarinim vodopadima, kao i uvođenje javnog električnog osvetljenja i električne struje u Beograd.

On je i prvi srpski astrofizičar, prvi pisac modernih univerzitetskih udžbenika iz fizike, autor prve fotografije u boji kod nas,autor naše prve knjige o vazduhoplovstvu, čovek koji je u Srbiji ostvario prvu radio-emisiju i prvi rendgenski snimak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA