AMERI PRETE RUSIJI: Odgovorićemo na agresiju prema NATO saveznicima

- Odlučno smo uz naše baltičke saveznike u podršci ukrajinskom narodu i protiv ruske agresije - rekao je potredsednik SAD, Džozef Bajden

  • 39

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden upozorio je danas Rusiju da će SAD odgovoriti na bilo kakvu agresiju na NATO saveznike.

Bajden je tokom posete baltičkom regionu rekao novinarima da "uz golu agresiju rastu troškovi", preneo je AP. On je izjavio da SAD shvataju svoje obaveze u okviru NATO pakta da pomognu odbrani država članica "veoma, veoma ozbiljno".

Bajdenova izjava je usledila dan nakon što su predsednik Rusije Vladimir Putin i krimski lideri potpisali sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, odmah primaju u sastav Ruske Federacije.

Rojters navodi u izveštaju iz Vilnjusa da je Bajden pružio uveravanja liderima Litvanije i Letonije da će SAD braniti svaku članicu NATO od agresije.

- Odlučno smo uz naše baltičke saveznike u podršci ukrajinskom narodu i protiv ruske agresije - rekao je potredsednik SAD, dodajući da će se "sve dok Rusija nastavi da se kreće mračnom stazom, suočavati sa sve većom političkom i ekonomskom izolacijom".

- Upravo iz tog razloga nedavno smo pojačali udeo SAD u patroliranju vazdušnim prostorom Litvanije, Letonije i Estonije - rekao je on, izražavajući nadu da će se jačanju prisustva u baltičkim zemljama priključiti i druge članice NATO-a.

- Takođe ćemo povući dodatne poteze za jačanje naše vojne saradnje, uključujući veliki kontingent SAD koji dežura u zemljama Baltika, i vojne vežbe", rekao je Bajden.

Potpredsednik SAD razgovarao je u Vilnjusu sa predsednicima Litvanije i Letonije, Dalijom Gribauskajte i Andrisom Berzinšom, a u utorak se sreo u Varšavi sa estonskim predsednikom Tomasom Hendrikom Ilvesom.

Ilves je, kako prenosi ruska agencija RIA Novosti, rekao da je neophodno pojačati prisustvo SAD i NATO u baltičkom regionu, i ukazao kao na primer solidarnosti i jačanja kolektivne bezbednosti nedavnu odluku NATO-a da uputi šest američkih lovaca F-15C, kao i dva aviona-tankera KC-135, radi jačanja misije za zaštitu vazdušnog prostora nad zemljama Baltika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Русија

    19. mart 2014 | 16:16

    Olos americki

  • losmi

    19. mart 2014 | 15:52

    A od kada je referendum agresija? Jasno je da Ameri ne mogu vise da cekaju, borba za ruske prirodne resurse uskoro pocinje.

  • Toptop

    19. mart 2014 | 15:46

    Ko je uopšte pomenuo Baltičke zemlje? I zašto bi ih Rusi napali? Ovi Ameri su baš u ludilu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA