Šapić: Vučiću, hvala ti za pomoć!

Danas je osnovana Humanitarna fondacija Novi Beograd, na predlog predsednika te opštine Aleksandra Šapića, a on se tom prilikom zahvalio Aleksandru Vučiću i kompaniji Comtrade koji su podržali ovaj projekat

  • 1

Na inicijativu predsednika Aleksandra Šapića, Skupština opštine Novi Beograd je većinom glasova donela odluku o osnivanju Humanitarne fondacije Novi Beograd.

Cilj fondacije je da se pomogne pojedincima, udruženjima i ustanovama kojima je pomoć neophodna. Iako je osnivač fondacije opština Novi Beograd pomoć će moći da dobiju svi građani, udruženja i ustanove u Republici Srbiji.

Način rada i ciljeve fondacije danas, su na konferenciji za medije predstavili Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, Tatjana Vojtehovski, direktor fondacije i Vladimir Vučetić, predsednik Upravnog odbora Humanitarne fondacije Novi Beograd.

Konferenciji su prisustvovali i glumci iz filma „Montevideo“ Uroš Jovčić,Ivan Zekić, Leontina, Minja Subota i Jova Radovanović i Saša Vidić, koji je prvi donirao 1000 evra fondaciji.

Aleksandar Sapic

Način na koji će raditi fondacije je jedinstven u Srbije jer do sada nije postojala ovakva praksa koja će sa jedne strane korisnicama pomoći olakšati dolazak do potrebnih sredstava, a sa druge omogućiti transparentnost, kako bi oni koji daju pomoć u svakom trenutku znali koliko je novca sakupljeno.

- Danas je zvanično počela da radi Humanitarna fondacija Novi Beograd, čijim smo se osnivanjem bavili prethodnih nekoliko meseci. Mogu slobodno reći da je ova fondacija jedinstvena u celoj Srbiji, pre svega zbog toga što, kao što i kaže njen moto, daje jednake šanse svima kojima je pomoć potrebna, a sa druge strane davaocima pomoći pruža sigurnost da će pomoć otići onima kojima je namenjena.

Za potrebe fondacije napravljen je poseban sajt www.budihuman.rs na kome će svako ko nam se obrati za pomoć dobiti svoj profil i korisnički broj. Uspeli smo da kod svih mobilnih operatera dobijemo jedinstven SMS broj 3030, preko kojeg će moći da se uplati pomoć. Svako ko zatraži pomoć, deca, odrasli, pojedinci, udruženja i ustanove, moći će da je dobije preko ovog SMS broja, jer je do sada bila praksa da se za svaki pojedinačni slučaj otvara poseban humanitarni SMS broj. Takođe, zbog nekih situacija koje smo u prošlosti imali sa humanitarnim akcijama i doancijama, preko sajta će svakodnevno moći da se vidi koliko je novca uplaćeno i koliko je još potrebno .

Važno je reći da taj novac neće ići u ruke pojedinaca, već direktno ustanovama i institucijama gde će pomoć biti pružena. Trebalo nam je nekoliko meseci da završimo sve poslove oko osnivanja i organizacije rada same fondacije. Želeo bih da se zahvalim svima koji su na bilo koji način doprineli da danas ova fondacija i zvanično počne sa radom.

Takođe bih se zahvalio Aleksandru Vučiću, bez čije pomoći ne bi došli do jedinstvenog SMS broja, što nas čini prvim u oblasti humanitarnog rada u Srbiji. Zatim firmi Comtrade, koja je zaslužna za sajt www.budihuman.rs , kao i svim mobilnim operaterima, VIP, Telenor, MTS, koji su se odrekli svoje zarade, portalu Mondo, koji je među prvima stavio naš baner na svoj sajt.

Trebaće nam još pomoći, tačnije, mnogim nesrećnim roditeljima, bolesnoj deci, osiromašenim udruženjima i ustanovama. Zato pozivam sve medije, medijske kuće, posebno one koji imaju internet portale, da odvoje deo svog prostora i „okače“ baner fondacije - rekao je Šapić.

Tatjana Vojtehovski, direktor fondacije takođe je pozvala medijske kuće da podrže ovaj projekat.

- Fondacija i sajt „Budi human“ je jedinstven projekat jer stvarno daje jednaku šansu svima, bez obzira na to gde žive, da li poznaju nekog od javnih ličnosti ili mogu da dođu do medijskog prostora. Transparentnost uplata, uplaćivanje skupljenih sredstava direktno zdravstvenim instutucijama koje mogu da pomognu onome za koga se pomoć skuplja, su samo od nekih tačaka oslonca na kojima svi mi možemo da nastavimo da se bavimo humanitarnim radom, jer ova zemlja ima ljudi koji su spremni da pomognu.

Volela bih da ova fondacija izbriše svaku vrstu eventualne podeljenosti kojoj smo skloni, da ujedini medije koji će dati mali prostor na portalima za baner fondacije, da se ima na umu da ovo nije politička priča, i da oko ovakvih stvari treba da budemo saglasni bez obzira na neke različitosti među nama ili insistiranje na podeljenosti - rekla je Vojtehovski.

 

Korisnik fondacije postaje se veoma jednostavno. Potrebno je popunite zahtev i doneti potrebnu dokumentaciju. Nakon provere da li budući korisnik ispunjava uslove potpisuje se ugovor i od tog trenutka počinje skupljanje sredstava.

Postoji više načina da se korisniku uplati novac:

- Slanjem SMS poruke na humanitarni broj:

Može se poslati sms poruka sa odgovarajućim brojem za bilo kog korisnika na broj 3030. Vrednost poruke je 100 dinara.

- Uplatom na dinarski račun:

Svaki korisnik ima svoj posebni dinarski račun na koji se može uplatiti novac.

- Uplatom na devizni račun:

Svaki korisnik ima svoj posebni devizni račun na koji se može uplatiti novac.

- Uplatom preko Interneta :

Uplata Korisniku preko Interneta se vrši platnim karticama preko servisa Intesa banke. Novac se može uplatiti "Maestro", "Visa" i "Master kard" platnim karticama. Na portalu je u svakom trenutku vidljivo koliko novca je uplaćeno, kao i koliko novca je još potrebno da bi se dostigla ukupna tražena suma.

Kada se sakupi sav potreban novac, on će biti prebačen na račun ustanove ili kompanije u svrhu ostvarivanja cilja sakupljanja sredstava, i neće ići u ruke pojedinaca.

Svi operateri VIP, Telenor i MTS su se odrekli svoje zarade, a dinarski i devizni računi će biti otvoreni kod banke Inteza.

Direktorka Humanitarne fondacije Novi Beograd je Tatjana Vojtehovski, a predsednik Upravnog odbora, Vladimir Vučetić. Podršku fondaciji, kao članovi upravnog odbora između ostalih dali su Minja Subota, Svetlana Kitić, manekenka Agneta Azirović, i Aleksandra Grubin, direktorka centra za socijalno preuzetništvo.

Adresa fondacije je Bulevar Milutina Milankovića 120 d, telefon 412-30-30, a radno vreme od 8 do 16.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljanа.

    10. april 2014 | 06:57

    Ваљда ће се и банка одрећи даџбина?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA