NASILJE U ŠKOLAMA: Ko brine o bezbednosti naše dece? (FOTO)

U poslednje vreme bili smo obasuti pričama o vršnjačkom nasilju i mnogim incidentima koji su se dešavali između učenika u osnovnim i srednjim školama. Međutim, uprava MUP-a tvrdi da je broj teških prestupa sveden na minimum i da je broj "školskih policajaca" povećan za 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu

  • 2

Netolerancija među vršnjacima i prisustvo agresije su glavni okidači za mnoge nezgodne situacije među učenicima osnovnih i srednjih škola. Najveći broj incidenata je situacionog karaktera, najčešće sa lakšim telesnim povredama ali najvažnije je da nije došlo do teških krivičnih dela ubistva.

U cilju povećanja bezbednosti učenika, prosvetnih radnika i neometanog odvijanja nastave, u toku prvog polugodišta 2013/2014 školske godine, Policijska uprava je obezbedila veći broj "školskih policajaca" za 2,5 odsto više u odnosu na prethodni period.

Iako su "mala deca mali problem", Policijska Uprava apeluje da je jako važno posebnu pažnju bezbednosti učenika osnovnih škola i naučiti ih da nije sramota prijaviti bilo kakav problem.

- Mi činimo sve kako bi naši učenici bili bezbedni u svakom trenutku. Na ulazu u školu uvek imamo dežurnog učenika i portira škole koji vode evidenciju o svim posetiocima koji dođu kod nas. Takođe, imamo i školskog policajca već dugi niz godina, tako da je smanjena opasnost spoljašnjih faktora. Učimo decu da odmah alarmiraju i znaju kome da se obrate u slučaju bilo kakvog problema - Kaže Katarine Stanojević, pedagog OŠ "Lazar Savatić" i dodaje da sporadične varnice i nesporazume među učenicama uspešno rešavaju razredne starešine, kao i da se svaki problem u ovoj školi rešava koordinirano.

- U našoj školi se nikada nije dogodio nijedan incident, pretpostavljam da je tako zbog toga što se preko puta naše zgrade nalazi Policijska stanica - objašnjava u šali Katarina.

Mnogi bi pomislili da u radu sa adolescentima dolazi do mnogih problema i incidenata, međutim, uz dobar edukativno-vaspitni sistem i praćenje ponašanja mladih, ne postoji problem koji se ne može rešiti. Gotovo sve srednje škole na teritoriji Beograda su obezbeđene "školskim policajcem".

- Smatramo da su naši učenici veoma bezbedni. Možemo da se pohvalimo školskim policajcem, ali i veoma dobrim sistemom nastavničkih dežurstava. Nažalost, na oko hiljadu učenika, nemoguće je da ne postoji netrpeljivost, ali smo veoma zadovoljni jer kod nas vršnjačkog nasilja nema - kaže Ružica Obradović, psiholog Medicinske škole na Zvezdari.

Policijski službenici PU za grad Beograd su tokom 2013. i 2014. godine  intenzivirali rad na edukaciji učenika, roditelja i nastavnog osoblja kroz veliki broj predavanja.

Iz MUP-a je najavljeno da će u narednom periodu, policijski službenici intenzivirati rad na kontroli bezbednosti u školskim dvorištima i u neposrednom okruženju škola, kako kroz pozorničku i patrolnu delatnost, tako i kroz kontrolu samih školskih dvorišta, objekata i lica.

Dosadašnje mere bezbednosti su bili kontrolisanje ugostiteljskih objekata i kontrola prodaje alkohola maloletnicima, suzbijanje narkomanije i registrovanje mladih koji pripadaju nekoj od navijačkih grupa.

U planu je da se na ove merama praćenja ponašanja mladih, školska okruženja unaprede podizanjem ograda, dobrim osvetljenjem, video nadzorom i aktivnom saradnjom između dežurnih nastavnika i policije, posebno kada je reč o prisustvu nepoznatih lica i bivših učenika jer su to segmenti koji imaju bitan uticaj na bezbednost učenika.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr.mile

    28. april 2014 | 22:47

    Ostavi te decu na miru,svaka decija carka prikazuje se kao tragedija.Zapitajte se zasto.Zasto se od neceg normalnog pravi tragicno(svi smo se gurkali rvali i tukli pa nikom nista nije falilo).Ja cu vam reci pod izgovorom "briga o deci" od skola se prave koncetracioni logori deca se pripremaju za buducnost,nadziru ih kamerama setaju skolski policajci( neke skole u Atini vec imaju zicane ograde visoke sest metara),deca se od malih nogu privikavaju i uce da to treba tako,kad ta deca porastu i zaposle se to isto ce ih cekati u fabrickim krugovima i na drugim radnim mestima a oni ce to smatrati da je normalno.Drugim recima pripremaju se da postanu robovi,sto ce i postati posle cipovanja.Kroz istoriju jaci uvek zeli da porobi slabijeg.Kada su shvatili da za robove moraju da imaju skupe cuvare koje su morali skupo da plate ukinuli su ropstvo i osmislili novi nacin robovanja,daj mu slobodu malu platu ion ce dobrovoljno raditi za tebe i nece shvatiti da je i to jedna vrsta ropstva.Sada im ugradnja cipa menja skupe cuvare, troskovi se svode na minimum, robovi pod kontrolom i nemocni da se suprotstave savremenoj tehnici.Roditelji razmisli te malo iza svake "brige" koja sluzi kao izgovor krije se nesto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA