BEOGRAD NIJE JEDINI: Ovo su glavni gradovi u Evropi koji još uvek nemaju metro!

Uske beogradske ulice umeju da budu veliki problem onda kada je saobraćaj veoma gust, pa mnogi sugrađani žale zbog toga što Beograd nema metro. Međutim, naša prestonica nije jedini grad koji je ostao uskraćen za ovo prevozno sredstvo. Telegraf vam otkriva koji sve gradovi u Evropi nemaju metro

  • 69

Mnogi učesnici saobraćaja koji gotovo svakodnevno doživljavaju stres neregulisanog saobraćaja i velikih gužvi u Beogradu, rešenje problema često vide u izgradnji metroa. Iako ideja postoji od 2000. godine, ovaj projekat je daleko od ostvarenja.

Kada je reč o Beogradu, mi smo navikli da malo kasnimo za svetskim standardima i inovacijama, ali ukoliko uzmemo u obzir da je najstariji metro u Evropi izgrađen davne 1863. godine, onda moramo priznati da je naše "kašnjenje" od 151 godine zapanjujuće.

Međutim, naša prestonica nije jedini grad koji je ostao uskraćen za ovo prevozno sredstvo. Telegraf vam otkriva koji sve gradovi u Evropi nemaju metro.

Tirana, Sarajevo, Ljubljana, Zagreb, Skoplje, Luksemburg, Vaduc - glavni grad Lihtanštajna, San Marino i Nikozija - glavni grad Kipra, Bern, Cirih samo su neki od glavnih evropskih gradova koji su ostali uskraćeni za podzemni železnički sistem.

S druge strane, mnogi evropski gradovi imaju dve ili više linija metroa. Gradovi kao što su London, Kopenhagen, Stokholm, Oslo ili Helsinki imaju vozove vredne svake pohvale za koje mnogi smatraju da su pravi uzor metroa kakav treba izgraditi u Beogradu.

Neverne Tome koje kažu da je ideja izgradnje metroa zabluda neupućenih ljudi koja se nikada neće realizovati u našoj prestonici, mnogi urbanisti kažu da je ovakav vid prevoza vredan investicija i potencijalnog ulaska u spiralu velikih troškova jer bi saobraćajna prohodnost bila veća, usluga prevoznika kvalitetnija a postoji i mogućnost da se broj saobraćajnih nezgoda znatno umanji.

Iako ne postoji legitimni razlog zašto u Beogradu nije izgrađen metro još od 2000. godine niti ima izgleda da će se ova ideja sprovesti u delo, mnogi Beograđani i dalje žive u nadi da će naša prestonica po uzoru na mnoge evropske gradove dobiti imati ovaj vid osavremenjenog saobraćanja.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nemanja

    3. novembar 2014 | 08:28

    sve ovo lepo ali 2 miliona i 500 000 stanovnika nije isto ja mislim :)

  • Justice

    3. novembar 2014 | 09:38

    Ako glavni grad Linhestajna nema metro onda je sve ok!

  • Axl

    3. novembar 2014 | 09:32

    Za koga da ga grade? Pa ovi nasi divljaci lome 3 puta sve validatore u BG vozu.. Para da ga sami izradimo nemamo tako da bi poput 90% gradova usli u neki vid zajednicke investicije. A onda bi krenulo sa pricama: "Necu Francuzima da placam i slicno". Nismo mi za te civilizacijske pomake...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA