ON JE NAJJAČI PROFESOR U BEOGRADU: Upoznajte srpskog Švarcenegera! (FOTO) (VIDEO)

Kad pitate nekoga na Medaku da li znaju ko je Milojko Hadžić, malo ko će znati da vam kaže da on radi u školi "Milan Đ. Milićević“. Međutim, ako pitate da li znaju Švarca, svi će vam reći da je u pitanju poznati bodi bilder i najjači profesor istorije u gradu

  • 23

Milojko Hadžić, poznatiji kao Švarc, svakako je netipičan profesornabildovan i mišićav na prvi pogled deluje kao neki zastrašujući telohranitelj. Međutim, kada smo se upoznali sa njim, shvatli smo zašto je omiljen ne samo u svojoj školi, već i na Medaku. Ovaj profesor istorije je veoma druželjubiv i dinamičan, a njegove časove prepričavaju generacije.

- Nije mi toliko bitno da li će da nauče godinu ili neće, bitno mi je da im prenesem osećaj tog momenta, oni to zapamte za ceo život. Mnogi moji đaci su sada već veliki, nalazim ih na najrazličitijim mestima. Odem u banku i cujete neko viče "Profesore, ovamo na šalter". Otišao sam pre neki dan da menjam gume, izašao je dečko i rekao "Profesore, da li se vi mene sećate?". Isto tako, otišao sam na lasersku operaciju da operišem oči, njih deset sa operacionim maskama i čuješ jednog viče "Ju, eno ga Švarc". Svako je zapamtio neku karakterističnu priču, a niko nije izašao, a da nije poneo pregršt lepih uspomena iz osnovne skole - kaže Švarc.

Nadimak je dobio dok je još bio u srednjoj školi, kada su stariji bilderi počeli tako da ga zovu.

-To bilo u teretani na Banjici, tamo sam trenirao kad sam bio prvi razred srednje, tamo su svi govorili "Evo ga mali Švarc". Joca Veličković, naš poznati bodibilder, bio je prvi koji me je tako nazvao, a drugi su prihvatili. Meni na vratima piše Švarc, mene deca u školi ne znaju drugačije - objašnjava Hadžić.

Počeo je da se bavi bodibildingom i dizanjem tegova 1987.godine, a od 1990. godine se profesionalno takmiči. Dva puta godišnje se održavaju takmičenja, na proleće i na jesen, pa Švarc tada mora naporno da trenira - čak i do 12 puta nedeljno. Kada se ne sprema za takmičenja, vežba "samo" 4 do 5 puta nedeljno.

Vlasnik je preko 50 medalja i pehara koje je osvojio na brojnim takmičenjima iz bodibildinga i dizanje tegova.

– Takmičenja su nam sada kvalitetnija, konkurentniji smo. Svake godine je sve bolje i bolje, zbog čega da se pojavljujemo samo kad smo u top formi. Nekad si mogao da se provučeš kad nisi u top formi, ali sada ne - tvrdi Švarc.

U osnovnoj školi "Milan Đ. Milićević" radi već 15 godina, a takođe je i razredni starešina VI 6. Njegove đake koje smo zatekli u školi pitali smo da li više vole da su sa Švarcom u teretani ili u učionici. Mnogima je svejedno, ali ipak više vole kada su u teretani i vežbaju sa omiljenim profesorom. Švarc drži sekciju dizanja tegova i tehnike vežbanja sa đacima u teretani u školi, a on ih takođe uči kako da pravilno udaraju u vreću za boks i rade trzaj i izbačaj.

- Radimo sa drvenim i praznim šipkama, tek od sedmog razreda radimo na opterećenju. Radim sekciju dizanja tegova, da ih naviknem da se bave fizičkim vaspitanjem. Bavljenje fizičkom kulturom je obavezno kao pranje zuba - tvrdi Švarc.

Na pitanje da li se raduju ekskurziji sa Švarcom, đaci su gromoglasno rekli "da".

- Ne može da bude loše sa njim - kroz smeh pričaju dečaci, a neki dodaju da bi jednog dana voleli da izgledaju kao on.

Pošto njegov izgled mnogima ne ide uz njegovu profesiju, Švarc ponekad i ne kaže da je profesor istorije. Međutim, kada ga pitate o poslu, veoma ozbiljno će vam reći koliko je posvećen i koliko voli svoj posao.

- Obično ne kažem ljudima čime se bavim, ne veruju mi kad kažem. Uvek to tvrdim, moje dve ljubavi su istorija i tegovi. Ja se bavim istorijom veoma ozbiljno. Ne postoji stvar koju ne znam o vojsci, taktici, oružju. Svaku bitku koju radimo, ja je nacrtam na tabli, onda razmišljamo o tome, pa radimo sa malim vojnicima, pokrete trupa, jedinica. Skupljam vojnike od malih nogu, ne postoji armija koju nemam. Ako se pojavi neka nova, ja je odmah kupim. Imam drugačiji pristup jer mene zanima to što radim i ja se zabavljam na času sa decom, meni je lepo sa njima. Ne dolazim da im to otaljam, već da ih naučim. Ja sam uhodan sa časovima, posle 15 godina nema za šta nisam spreman, može samo da se desi da nisam poneo sve rekvizite sa sobom - dodaje Hadžić.

Upravo zbog originalnog pristupa ga deca i vole, jer je svaki čas drugačiji, a profesor Švarc koristi razne rekvizite - od sitnih vojnika i malih maketa vozila preko štitova i koplja.

- Koristim i muziku sa telefona, nemam ni video, ni projektor, ni kompjuter, sve sam smišljam. Kada pričam povlačenje preko Albanije, svi plaču, i dečaci i devojčice. Našao sam isečke iz pisama i dnevnika koji su neverovatni, to kad im prenesem, unose se i pamte - objašnjava Švarc.

Zbog njegovog izgleda, deca se "zalede" kada ga vide prvi put, a na njegovim časovima nedisciplina ne postoji, jer je dovoljno da Švarc digne jednu obrvu i graja jenjava u učionici. Iako deluje strogo, na njegovim časovima nikada nike dosadno, a profa Švarc od svojih učenika često dobija crteže i druge poklone.

Osim što ima zavidnu kolekciju figurica svih mogućih armija, od američkih padobranaca do francuske pešadije, Milojko Hadžić takođe skuplja i figure iz poznatih serijala "Gospodar prstenova" i "Ratova zvezda".

Pre nego što smo se pozdravili sa Švarcom, posmatrali smo kako sa lakoćom izvodi naporne vežbe, ali nismo samo mi ostali zadivljeni. Grupa momaka koja je vežbala u teretani je takođe bila impresionirana Švarcovim umećem.

- Ti kao da prvi put gledaš Švarca - dobacio je jedan momak svom prijatelju, koji nije krio oduševljenje.

(J. Radivojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA