BEOGRAD PUN DIVLJIH OBJEKATA: Legalizacija građevina košta do milion dinara!

Trenutno u našoj prestonici postoji veliki broj ilegalno izgrađenih objekata, a razlog tome je što vlasnici tih zdanja ne poseduju adekvatnu dokumentaciju ili ne mogu da izdvoje do milion dinara za troškove legalizacije

  • 4

Glavni razlog zbog kojeg postoji veliki broj ilegalno izgrađenih objekata u Beogradu je taj što vlasnici tih zdanja ili nisu u mogućnosti da finansijski isprate visoke troškove legalizacije ili ne poseduju adekvatnu dokumentaciju. Danas u Srbiji postoji oko 800 hiljada objekata koji čekaju na proces legalizacije.

U biti ovog problema leži Zakon o legalizaciji koji zahteva veoma obimnu dokumentaciju, što po bespravne graditelje objekata predstavlja agoniju dodatnih troškova i povlačenja po šalterima.

Po pisanju domaćih medija, zidanje ilegalnih objekata u poslednjih pet godina daleko je manje nego do 2009. godine, kada je popisano više od 140 hiljada bespravnih objekata samo na teritoriji naše prestonice.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Proces legalizacije iako skup i birokratski komplikovan, podrazumeva i niz određenih bezbednosnih procena i sprečava izgradnju objekata potencijalno opasnih po životnu sredinu.

NEKO ĆE OVAKO STRADATI: U centru Beograda izgradili stanove na krovovima zgrada (FOTO)

Pored toga što se ovakav vid izgradnje predstavlja ozbiljno kršenje zakona i u potpunosti se protivi urbanističkim propisima, predstavlja opasnost po okolinu jer ne postoji nikakva procena statike prilikom izgradnje ovakvih objekata.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Najveću opasnost predstavljaju "divlji objekti" izgrađeni na krovovima postojećih objekata, često bez ičijeg znanja. Smela odluka naših sugrađana da ilegalno izgrade stanove na krovovima stambenih objekata u centru Beograda predstavlja veliku opasnost, primetnu jedino sa velikih visina.

Najveći broj bespravno podignutih objekata zabeležen je na sledećim beogradskim opštinama: Zemun, Palilula, Voždovac, Zvezdara, Čukarica, Grocka.

Koliko iznose glavni troškovi legalizacije?

Naknada za uređenje građevinskog zemljišta do 700.000 dinara

Geodetski snimak - do 15.000 dinara

Projekat objekta - 7 do 20 evra po kvadratu

Tehnički izveštaj - oko 200 evra (za kuću od 100 kvadrata)

Dokaz o pravu svojine - 1.500 dinara

Upis u katastar - 100 evra.

Računovođa, Knjigovođa, Papiri, Biznis, Posao, Dokumenta, Novac, Pare, Ekonomija Foto: freedigitalphotos.net/nuttakit

Kome prijaviti bespravno izgrađene objekte?

Ukoliko postoji bespravno izgrađen objekat koji želite da prijavite, potrebno je da se obratite Sekretarijat za inspekcijske poslove koji se nalazi u Ul. 27. marta 43-45. Za više informacija, možete se obratiti na telefon centrale - 3227-241 ili dežurne službe građevinske inspekcije, 3220-441 (radno vreme - radnim danima: 08.30-16.30, sub-ned: 08.30-16.30).

Prijave se evidentiraju pod delovodnim brojem i prosleđuju nadležnoj inspekciji.

Ostale prijave, van nadležnosti Sekretarijata, ne evidentiraju se, već se stranka upućuje na nadležne inspekcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veritas

    9. januar 2015 | 17:35

    Kao i uvek u zemlji Srbiji samo divljacima lepo. Ko je postovao zakon je ispao budala.

  • Ттттоп фон крес

    9. januar 2015 | 14:15

    Ово је ругло! Ко је дозволио овакву градњу? Испаде да су се спустили од дозго,нико није чуо. Ужас ,како изгледа!

  • jok

    10. januar 2015 | 00:11

    Dakle, ajmo svi da radimo sta hocemo. Nelegalno, ali da oni sebi strpaju pare u dzep bice legalno. E, svaka cast. Sto mi drago sto ne glasah za ove najgladnije pirane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA