TROŠITE SITNINU: Evo kako možemo da uštedimo državi 200 miliona!

Čuvanje kovanica može dovesti do velikih troškova. Prema podacima iz 2011. godine, naša država je potrošila čitavih 200 miliona dinara za proizvodnju kovanog novca

  • 8

Kovanice, odnosno metalni novac, danas je gotovo izašao iz upotrebe.  U supermarketu, prodavnici ili ispred kioska, retko ćete naići na prizor čoveka koji pretura po svom novčaniku, kako bi pronašao pet dinara u metalu.

Isto tako, na kasi će većina samo odmahnuti rukom na kusur u sitniš i reći:

- U redu je.

Foto: freeimages.com/lusi Foto: freeimages.com/lusi

Sigurno poznajete gomilu ljudi koji u svojim domovima čuvaju metalni novac. Neki pune kasice, drugi flaše, a neki ih samo drže u novčaniku. U našoj zemlji, iz nekog razloga, plaćanje kovanicama vezuje se za siromaštvo i nizak društveni stalež.

Prva asocijacija koja se javlja, vezuje se, na žalost, za prosjake na ulici.

Međutim, čuvanje kovanica može dovesti do velikih troškova naše države. Prema podacima iz 2011. godine, naša država je potrošila čitavih 200 miliona dinara za proizvodnju kovanog novca. 

Foto: sxc.hu/iprole Foto: sxc.hu/iprole

Shodno tome, "kasice prasice", sitniš koji se čuva po džepovima ili fiokama, više nije stvar uštede, već upravo suprotno.

Narodna banka Srbije apeluje na građane da koriste metalni novac pri plaćanju, jer je on validan baš kao i svaki drugi.

- Narodna banka Srbije apeluje i na građane da kovani novac koriste za ono za šta je namenjen, tj. pušten u opticaj - za plaćanje roba i usluga. Ukoliko se nekom ko dobije kusur u kovanicama učini da taj novac za njega nema neku značajnu kupovnu moć, te kovanice može da ubaci u namenske sandučiće koji su postavljeni na brojnim javnim mestima - pošte, banke, aerodromi, železničke i autobuske stanice, a tako prikupljen kovani novac može biti dragocen za neke korisnike kojima je pomoć neophodna - rekli su zaposleni ove ustanove.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Banka je takođe obavezna da primi kovani novac, ukoliko se osoba reši da njime plati, ali građani ga ne mogu ukrupnjavati.

- Banke su obavezne da od građana prime kao uplatu gotov novac bilo kog apoena koji je zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Srbiji, dakle i kovani novac, bez obzira na njegovu količinu i da li je u pitanju plaćanje roba i usluga, ulog za štednju ili neka druga namena - objašnjavaju iz banke i dodaju:

- Narodna banka Srbije, kao i ostale centralne banke, ne posluje s fizičkim licima, što znači da gradjani ne mogu ukrupnjavati kovani novac u filijalama Narodne banke. Pri tome, poslovne banke, saglasno odluci Narodne banke Srbije kojom je regulisano upravljanje tokovima gotovine, nisu obavezne da zamenjuju apoenske strukture novčanica i kovanog novca, kao što, ponavljamo, jesu obavezne da ih prilikom uplate prime.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Ove godine, Narodna banka Srbije planira da izradi znatno manju količinu kovanog novca u odnosu na predhodne, pa će tako i trošak najverovatnije biti niži.

Postoji dosta slučajeva u kojima se građani žale kada sitan novac ne mogu da ukrupne.

- Uštedela sam oko dve hiljade dinara, a novac sam skupljala nepune dve godine. Obišla sam nekoliko banaka i niko nije mogao da mi ukrupni novac - priča Jovana I., sa Novog Beograda.

Foto: Sxc.hu/lusi Foto: Sxc.hu/lusi

Međutim, banke nisu dužne da građanima ukrupnjavaju novac, ali su sa druge strane dužne da ga prime ukoliko se njime nešto plaća.

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare 011

    26. januar 2015 | 18:17

    Neka država misli o tome a ne ja! Nisam ja kriv što je dinar devalvirao do te mere da su kovanice skuplje na kilo nego što im je nominalna vrednost. Ova država stalno patetiše i očekuje da mi o njoj brinemo više nego ona sama o sebi. Pa valjda tamo neko prima masnu platu da bi MISLIO o ovome..."U redu je!"

  • The Spatula

    26. januar 2015 | 18:36

    Bas cu da stedim za politicare. To da bi se oni baskarili leti na zimovanju, a zimi na letovanju?

  • Sale

    26. januar 2015 | 18:12

    Ali ga zato u prodavnicama rado ukrupnjuju,a sto se tice sitnisa on se skuplja cele godine u kutiju pod kljucem i kad dodje leto skupi se bar trecina love za letovanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA