ŠTA ĆE REĆI NAVIJAČI? Komunalna policija će hapsiti one koji budu pisali grafite! (FOTO)

Vesić ističe da nisu svi grafiti ruglo Beograda i da je zato gradski arhitekta dobio zadatak da odabere lokacije gde će biti dozvoljeno ispisivanje grafita koji su posebna vrsta umetnosti

  • 37

Većina grafita predstavlja ruglo grada i posebna pažnja biće posvećena tome da se taj problem reši. Vlast će predložiti izmene propisa koje bi omogućile da, osim prekršajne kazne, oni koji ispisuju grafite moraju da brišu svoje, ali i tuđe radove, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Pitanje grafita je, ističe Vesić za „Blic”, socijalni fenomen koji se ne može rešiti samo sankcijama i novčanim kaznama.

-Zajedno sa poznatim ličnostima pokrenućemo veliku kampanju. Očekujemo da nam se priključe mediji, ustanove kulture, a u planu je i edukativna kampanja u školama - kaže Vesić.

Komunalna policija će pojačanom kontrolom, na licu mesta sankcionisati one koji pišu grafite, a izmenama Zakona o komunalnoj policiji, pripadnici te službe mogli bi da legitimišu i privode one koji krše komunalni red.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

ZABRANJENA ZONA ZA GROBARE I DELIJE: Ovo je mesto gde caruju navijači Rada! (FOTO)

Vesić ističe da nisu svi grafiti ruglo Beograda i da je zato gradski arhitekta dobio zadatak da odabere lokacije gde će biti dozvoljeno ispisivanje grafita koji su posebna vrsta umetnosti.

Odluka o komunalnom redu predviđa kazne od 5.000 do 50.000 dinara kada se „spoljni deo zgrade ne drži u urednom stanju”. Ako se ne identifikuju osobe koje su pisale grafite, prema sadašnjim propisima, kaznu plaćaju vlasnici ili korisnici zgrada.

Vesić kaže da to nije pravdeno i da bi bilo nerazumno da Grad kažnjava vlasnike zgrada, a da se ne preduzimaju mere protiv vandala koji ruže grad, pa se upravo zato i menjaju propisi.

O tome koliko minut nečijeg „rukopisa” košta Grad najbolje ilustruje podatak da je za čišćenje spomenika i brisanje grafita Knezu Mihailu na Trgu republike 2012. godine izdvojeno čak 410.000 dinara.

Ostaje samo da se vidi da li će to uticati na navijače beogradskih klubova koji i najčešće pišu grafite u raznim formama.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrač

    3. februar 2015 | 10:32

    Mislim da komunalna policija polako postaje trn u oku gradjanima Srbije..

  • neko

    3. februar 2015 | 11:02

    mislili ste žandamerija će ih hapsiti? koga ovi slepci da hapse sem žena?

  • Nemo

    3. februar 2015 | 11:43

    Pa oni nisu normalni izginuce jadni komunalci pa nije im to gsp

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA