Goran Vesić razgovarao sa županom grada Maribora

Goran Vesić zahvalio je županu Fištravecu na prijemu i dobrodošlici i rekao da je „srećan što je danas ponovo u Mariboru

  • 1

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić i župan Maribora dr Andrej Fištravec sastali su se sinoć u Mariboru.

Razgovarano je o saradnji dva grada pre svega u oblasti kulture i sporta, ali i potrebi da se međusobno razmenjuju iskustva u komunalnoj oblasti, da gradovi zajednički konkurišu za dobijanje donatorskih sredstava pred telima Evropske unije, kao i drugim međunarodnim organizacijama i fondovima.

Goran Vesić zahvalio je županu Fištravecu na prijemu i dobrodošlici i rekao da je „srećan što je danas ponovo u Mariboru, gradu u kome je odrastao”.

– Maribor je grad koji je uvek imao snažne veze sa Srbijom, koje su izgrađene u teškim trenucima naše zajedničke istorije. U ovom gradu danas živi skoro šest hiljada Srba koji su okupljeni u snažnu zajednicu koja značajno doprinosi razvoju Maribora. Hvala vam jer imate dobru saradnju sa srpskom zajednicom koja živi u vašem gradu.

Posebno smo vam zahvalni što je grad ispravio nepravdu iz Drugog svetskog rata, kada su nacisti uništili srpsku pravoslavnu crkvu koja nikada nije obnovljena, jer ste omogućili da počne izgradnja nove crkve – rekao je menadžer Vesić obraćajući se mariborskom županu Fištravecu i njegovima saradnicima.

Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević

Želimo da Maribor bude prisutan u Beogradu, koji je najveći grad regiona, kao i da naši ljudi, naša kultura i naše kompanije budu više prisutne u Mariboru. Dogovorili smo se da se odmah uspostavi saradnja turističkih organizacija Beograda i Maribora.

Turizam je važna privredna grana i za Beograd kao i za Maribor, tako da ćemo saradnju otpočeti organizacijom Nedelje Maribora u Beogradu, kao i Nedelje Beograda u Mariboru.

To će biti prilika da bolje upoznamo jedni druge, da sarađujemo preko kulture i sporta, ali da posluju privrednici dva grada – istakao je Goran Vesić.

Vesić i Fištravec su dogovorili razmenu iskustava u komunalnom sistemu.

– Maribor je manji grad od Beograda, ali imate više iskustva od nas, posebno u sprovođenju projekata javno-privatnog partnerstva. Veoma smo zainteresovani da upoznamo kako ste rešili sistem prerade otpadnih voda, kao i na koji način organizujete prikupljanje i selekciju otpada.

Poznato nam je da je Maribor grad koji reciklira skoro sav otpad, a mi smo u Beogradu na početku ovog procesa. Zato nam je važno da imamo pred sobom vaša iskustva kako bismo izabrali bolja rešenja i izbegli probleme na koje ste vi nailazili – rekao je Vesić i najavio posetu predstavnika beogradskih komunalnih preduzeća Mariboru.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U delegaciji Beograda su, osim menadžera Vesića, i gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović i direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković.

Delegacija Beograda nastavlja danas posetu Mariboru prezentacijom beogradskog modela naplate parkinga putem sms poruka. Na prezentaciji će biti prisutni, osim župana Fištraveca, i rukovodioci sektora saobraćaja Maribora, kao i predstavnici preduzeća koje se bavi organizacijom i naplatom parkinga.

Delegacija Grada Beograda sastaće se danas i sa predstavnicima srpsko-slovenačkog poslovnog kluba koji čine Srbi, poslovni ljudi koji žive u Sloveniji.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Комуниста

    21. april 2015 | 13:30

    Весићу види молим те да ми словенци плате 5000 долара колико су ми дужни. Ајде брате Србине учини ми то. Молим те.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA