ULAGANJE U SPOMENIKE: Beograd čuva spomenike kulture!

"Ono što se dešava na Bliskom istoku u gradu Palmira je i alarm za sve ljude koji se bave očuvanjem kulturne baštine"

  • 0

Grad Beograd nastoji da ulaže u spomenike, a javnost treba više podsećati na njihovu zaštitu, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić navodeći da se kao društvo na malo nemaran način odnosimo prema spomenicima.

Vesić je nakon otvaranja konferencije "Vidljivost kulturnog nasleđa Srbije upisanog i nominovanog na listama svetske baštine UNESKO" novnarima rekao da se svet, od kada je osnovan UNESKO, drastično promenio, pa su zbog urbanizacije i naseljavanja ugroženi mnogi spomenici kulture.

- Ono što se dešava na Bliskom istoku u gradu Palmira, pokazuje da je kulturna baština u poslednje vreme postala deo ratnih i verskih sukoba što se inače nije dešavalo često u prošlosti i što je dodatni alarm za sve ljude koji se bave očuvanjem kulturne baštine - kaže Vesić.

Navodeći da se Grad Beograd trudi da ulaže u spomenike kulture, Vesić je rekao da je pokrenuta izgradnja i postavljanje velikog broja spomenika koji treba da podsećaju na našu istoriju, kulturu i tradiciju.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Nedavno smo se sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dogovorili da pokrenemo jednu akciju u kojoj ćemo izabrati deset do dvadeset najznačajnijih spomenika kulture i onda pozvati društveno odgovorne kompanije koje će donirati novac za njihovo održavanje - rekao je Vesić.

Gradski menadžer je istakao da su u poslednje vreme učestale krađe spomenika navodeći da je potrebno da postoji jedna kulturna politika koja neće zavisiti od želje pojedinaca već od nacionalne strategije koju, kaže, trenutno nemamo.

- Verujem da ćemo na današnjem skupu dati neke smerenice za budući rad i uticati na svest o zaštiti naše kulturne baštine - rekao je Vesić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović je naglasila da je konferencija prva u nizu koja se odnosi na očuvanje spomeničkog i kulturnog nasleđa sa liste UNESKO.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Poslednjih dana smo svedoci da je i svet uključio svoj alarm u zaštiti kulturne baštine. Za sve nas koji se bavimo zaštitom kulturnog nasleđa ovo je alarm koji kaže čuvajmo spomeničko nasleđe ne samo Beograda i Srbije već celog sveta, jer mi smo njegov deo - rekla je Nela Mićović.

Ona je naglasila da je danas u saradnji sa Dunav festom organizovan skup eminentnih stručnjaka koji će iznositi svoja izlaganja ne samo na temu onog što je već na listi UNESKO-a već i onoga što će tek biti.

- Deo arheoloških lokaliteta sa teritorije grada Beograda već je stavljen na preliminarnu kulturnu listu UNESKO-a što se prvi put dešava. Zahvaljujem Skupštini grada koja nas je podržala i dalje će nastaviti da rade sa nama kako bi nam Grad pomogao da u što kraćem periodu istražimo lokalitete duž Dunava od Beogradske tvrđave ka Smederevu - rekla je Mićović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović rekla je da Skupština grada pohvaljuje ovakve korake koje je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda preduzeo kako bismo počeli da razmenjujemo iskustva i pričamo glasno o tome koliko je kulturna baština bitna.

- Svi zajedno treba da se potrudimo i naučimo šta je to što krasi naš Grad i koliko je zaista napora potrebno da to očuvamo. Danas je tu i Republički zavod što je jako bitno, jer Republika i Grad moraju da sarađuju i svi zajedno pokažemo koliko je kulturno i istorijsko nasleđe bitno - rekla je Andrea Radulović.

Konferencija "Vidljivost kulturnog nasleđa Srbije upisanog i nominovanog na listama svetske baštine UNESKO", čiji je cilj podizanje svesti o važnosti kulturne baštine u Srbiji, održana je danas u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Kalemegdanu.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA