VESIĆ: Posebnu pažnju moramo da posvetimo deci izbeglicama!

Gradski menadžer je podsetio da je Srbija primila najviše izbeglica posle sukoba koji su se vodili u bivšoj Jugoslaviji i da "zato imamo razumevanja za ove ljude jer je mnogo naših sunarodnika prošlo kroz slične patnje"

  • 0

Među izbeglicama u Beogradu, posebno u okolini autobuske stanice, ima veoma mnogo dece koja su posebno ugrožena i njima je potrebno posvetiti posebnu pažnju, rečeno je danas na sastanku gradskog menadžera Gorana Vesića i člana Gradskog veća Tanje Popović sa direktorom UNICEF-a u Srbiji Mišelom Sen-Loom.

- Beograd i Srbija su pokazali solidarnost sa migrantima i ponosni smo zato što smo jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj ti ljudi, koji su pobegli od rata, nemaju probleme sa domaćim građanima ili organima vlasti - rekao je Vesić i kako je saopšteno iz gradske uprave zahvalio UNICEF-u na podršci.

Vesić je podsetio da je Srbija primila najviše izbeglica u sukobima koji su se vodili u bivšoj Jugoslaviji i da "zato imamo razumevanja za ove ljude jer je mnogo naših sunarodnika prošlo kroz slične patnje".

- Srpski premijer Vučić je jedini predsednik vlade u Evropi koji je od početka krize posetio dva puta migrante - rekao je Vesić.

Članica Gradskog veća Tanja Popović kazala je da je UNICEF predložio Gradu Beogradu nekoliko konkretnih akcija kako da se pomogne deci migrantima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Dobili smo nekoliko veoma korisnih predloga za koje verujem da mogu da pomognu da se deca zaštite. Ti predlozi se tiču, između ostalog, i uspostavljanja dečjeg kutka kakav je UNICEF u sredu uspostavio u Preševu, gde će deci biti obezbeđen pristup lekarima, pomoć psihologa, kao i hrana i sredstva za higijenu - rekla je Popović.

Ona je najavila da će ti predlozi biti razmotreni sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja i Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije i izrazila uverenje da će neki od tih predloga veoma brzo biti realizovani.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mala deca i njihove majke su najugroženije kategorije među izbeglicama i o njima moramo da vodimo posebnu pažnju - naglasila je Popović.

Na sastanku je bilo reči i o drugim mogućnostima saradnje UNICEF-a i Beograda, pre svega u oblasti zaštite najmlađe dece.

Popović je najavila da će Grad veoma brzo odrediti na kojim projektima može da sarađuje sa UNICEF-om.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA