PRIZNANJA najuspešnijima za organizovanje AKCIJE DAVANJA KRVI! (FOTO)

- Ovo je još jedna prilika da vam kažemo veliko "hvala" i da vam iskažemo poštovanje za humanost i plemenitost koju ste pokazali ove godine - istakao je gradonačelnik

  • 0

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas u Starom dvoru novogodišnjem prijemu Instituta za transfuziju krvi Srbije za najuspešnije pojedince i institucije u organizovanju akcija davanja krvi. Tom prilikom uručena su priznanja najuspešnijima za organizovanje ovih akcija u 2015. godini.

 

Novo prihvatilište za mališane sa ulice i ISTA PRAVA ZA SVU DECU: Ovako je obeležen Dan ljudskih prava! (FOTO)

 

Siniša Mali je podsetio da je ovo 15. put kako Grad Beograd pruža gostoprimstvo ovoj manifestaciji.

 

Zapošljavanje OSOBA SA INVALIDITETOM uz podršku STRANIH INVESTITORA! (FOTO)

 

- Ovo je još jedna prilika da vam kažemo veliko "hvala" i da vam iskažemo poštovanje za humanost i plemenitost koju ste pokazali ove godine. Mi se svaki dan trudimo da nešto promenimo u našem gradu, da pomognemo onima koji ne mogu sami - istakao je Mali, pa dodao:

 

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

 

- Ove godine smo za osobe sa invaliditetom napravili preko stotinu pokretnih prilaza za ulazak u stambene zgrade, obezbedili smo deci sa smetnjama u razvoju 250 ličnih pratilaca, a deci Beograda vratili smo i Pionirski grad. Radeći sve to pokazujemo da smo malo drugačiji od drugih, pokazujemo da smo razvijeno i humano društvo - rekao je gradonačelnik Beograda.

 

On je istakao da davalaštvo krvi od velikog značaja za spasavanje ljudskih života.

 

- Humano društvo je ono koje pokazuje koliko je razvijeno, i što više pomažemo onima kojima je to potrebno, pokazujemo koliko smo bolji i jači ljudi. Zato želim da se u ime Skupštine grada zahvalim davaocima krvi, Institutu i direktoru dr Bogdanoviću i iskoristim priliku da podsetim na misao Marka Tvena, koji je rekao da je plemenito biti human, ali da je još plemenitije učiti druge da budu humani. To je dakle prava misija Instituta za transfuziju krvi, koji će za sve svoje planove i ubuduće imati pomoć Grada Beograda i moju lično – rekao je Siniša Mali.

 

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

 

Dr Gradimir Bogdanović, v.d. direktora Instituta, istakao je da ova ustanova postoji 71 godinu i da se za sve vreme postojanja pokazalo da Srbija ima dovoljno humanih ljudi.

 

- U celoj Srbiji, potrebno je dnevno više od 800 jedinica krvi i to je broj koji mi zahvaljujući saradnji sa Crvenim krstom i humanim ljudima svakodnevno ispunjavamo. Želim da na pravilni način brinemo i o mladim ljudima koji će nas naslediti i pomažući drugima iznova dokazivati da je naše društvo humano – rekao je Bogdanović.

 

Na prijemu su podeljene zahvalnice i plakete "Šampionima solidarnosti za letnju i zimsku kampanju 2014/15" dobrovoljnog davanja krvi, koje su, između ostalih, dobili maturanti grada Čačka, generacije 2014/15, gradu Požarevcu, KK "Crvena zvezda", Rudarsko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, kraljevačka gimnazija i druge institucije i pojedinci.

 

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

 

Institut za transfuziju krvi Srbije godišnje prikupi oko 62 do 64 hiljade jedinica krvi. Institut je najveća i najznačajnija ustanova ovog tipa u zemlji i regionu i zadužena je za transfuziološko zbrinjavanje pacijenata koji se leče u beogradskim zdravstvenim ustanovama, ne samo iz Beograda, već najtežih bolesnika iz čitave Srbije i zemalja u regionu.

 

Partner Instituta je Crveni krst Srbije još od 1951. godine, kada je ustanovljen princip dobrovoljnog, neplaćenog i anonimnog davanja krvi. Davaoci krvi mogu biti sve zdrave osobe od 18 do 65 godina.

 

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA