GRAD NASTAVLJA SA ŠTEDNJOM: Budžet za narednu godinu biće restriktivan i razvojan

- Na kraju ove godine nema nikakvih dugovanja prema socijalno ugroženim kategorijama ljudi, a naredne će se i povećati izdvajanja i ona će iznositi oko 4,4 milijarde dinara - istakao je gradonačelnik

  • 0

Budžet grada Beograda za 2016. godinu biće i restriktivan i razvojan. Grad će nastaviti sa štednjom i ukidanjem nepotrebnih troškova, a posle dugog niza godina u budžetu će 23 milijarde biti namenjene za investicije, rekao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gostujući u "Beogradskoj hronici".

ULICA VUKA KARADŽIĆA POSTALA PEŠAČKA ZONA: Beograd će imati izgled kao najlepše evropske prestonice! (FOTO)

Grad nastavlja i da vraća skupe kredite koje je prethodna vlast ostavila, pa će tako sledeća godina biti najgora po tom pitanju jer je neophodno da se vrati sedam milijardi dinara.

ONI SU OBRADOVALI VIŠE OD 6.000 MALIŠANA: Beograd podelio 1000 novogodišnjih PAKETIĆA! (FOTO)

- Ipak, investicije su najvažnije jer one pokreću domaću industriju, a i građani dobijaju lepši Beograd i bolje uslove života. Samo ulaganja vode grad napred. Među tim investicijama je i kupovina novih autobusa. Ove godine je već pristiglo 30, stiže još 25 vozila, dok za sledeću planiramo bar još 40 autobusa - poručio je Siniša Mali.

Foto-ilustracija: Tanjug/Tanja Valič Foto-ilustracija: Tanjug/Tanja Valič

On je podsetio da je komulativni dug svih komunalnih preduzeća u 2013. iznosio oko dve milijarde dinara, dok je u 2014. ostvarena dobit u istom iznosu. Tako da od 31 preduzeća, čiji je osnivač Grad Beograd, danas samo "Sava centar" i GSP "Beograd" prave gubitke.

- Za građane Beograda to je važno jer 85 odsto zarade javnih preduzeća ide u budžet grada. Taj novac se usmerava na socijalna davanja, izgradnju vrtića, domova zdravlja, vodovoda, kanalizacije. Kroz rad javnih komunalnih preduzeća pokazujemo da smo odgovorni i sposobni da vodimo računa o svakom dinaru Beograđana - istakao je Mali.

- Restriktivan budžet ne znači uskraćivanje prava najugroženijih jer grad vodi novu, odgovornu socijalnu politiku. Na kraju ove godine nema nikakvih dugovanja prema socijalno ugroženim kategorijama ljudi, a naredne će se i povećati izdvajanja i ona će iznositi oko 4,4 milijarde dinara - rekao je Mali i dodao da je pored novih usluga, sačuvan i "Bebi servis", za čiji će rad u narednoj godini biti izdvojeno 7,5 miliona dinara jer je obezbeđeno stabilno finansiranje.

Foto: A.Nalbantjan Foto: A.Nalbantjan

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će najkasnije do marta biti usvojen Generalni urbanistički plan, zajedno sa 19 urbanističkih planova. On je pojasnio da se usvajanje dokumenta prolongiralo jer je na javnom uvidu stiglo 1.300 primedbi, koje razmatraju Urbanistički zavod i planska komisija. Dokument koji će definisati sledeću deceniju razvoja Beograda mora da se uradi kako treba, a među lokacijama koje će biti "novi Beograd na vodi" su Ada Huja, Makiško polje, Treći Beograd, poručio je Siniša Mali.

U narednoj godini ulagaće se i u širenje pešačkih zona u glavnom gradu.

- U najvećem broju svetskih metropola uži centri su pešačke zone, dok kod nas imate brojne nepropisno parkirane automobile. Nakon rekonstruisane ulice Vuka Karadžića, naredne godine počinjemo sa obnavljanjem Zmaj Jovine, potom Obilićevog venca, Trga Republike, izgradnju Terazijskog platoa, sređivanje Kosančićevog venca, a već za dva dana otvara se rekonstruisani Cvetni trg. Potpuno smo posvećeni da centru grada vratimo nekadašnji sjaj i da ga vratimo pešacima i turistima, a preduslov za to je i izgradnja četiri podzemne garaže. To je naša vizija Beograda - istakao je Mali.

Beograd nikad do sada, kao ovih dana, nije bio lepše okićen, a osvetljava ga 17,5 hiljada elemenata i više od tri stotine hiljada sijalica, ali su sve štedljive, tako da je ukupan trošak za naredna dva meseca oko dva miliona dinara. Kada se to uporedi sa prošlogodišnjim prihodima tokom praznika od 25 miliona evra, očekuje se da zbog lepšeg izgleda grada i četvorodnevnog programa uoči i za vreme dočeka, broj posetilaca, a samim tim i prihodi budu još veći - naglasio je Mali.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA