Uskoro će osobe s invaliditetom bezbedno učestvovati u saobraćaju!

- Pitanje bezbednosti u saobraćaju osoba s invaliditetom jeste problem koji zahteva sistemsko rešenje na kom je potrebno da rade, ne samo Ministarstvo rada kao resorno, već i sva druga ministarstva i društvo u celini - rekao je Aleksandar Vulin

  • 1

U okviru BG CAR SHOW sajma automobila, Auto-moto savez Srbije - Centar za motorna vozila, u saradnji s Agencijom za bezbednost saobraćaja i ovlašćenim pravnim licima za ispitivanje vozila, organizovao je danas na Beogradskom sajmu Naučno-stručni skup o ispitivanju vozila.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otvorio je događaj, a prisutnima se obratio i predsednik AMSS Mirko Butulija.

Jedna od centralnih tema na ovom skupu bila je bezbednost osoba s posebnim potrebama s akcentom na predstavljanje tehničkih rešenja ugradnje ručnih komandi za bezbedno i sigurno upravljanje vozilima od strane lica s invaliditetom i pomoćnih komandi za obuku vozača.

- Pitanje bezbednosti u saobraćaju osoba s invaliditetom jeste problem koji zahteva sistemsko rešenje na kom je potrebno da rade, ne samo Ministarstvo rada kao resorno, već i sva druga ministarstva i društvo u celini. Društvo posmatra osobe s invaliditetom kroz ono što ne mogu, a trebalo bi da ih posmatra kroz ono što mogu, a sasvim sigurno mogu da budu ravnopravni učesnici u saobraćaju - rekao je Vulin izrazivši zahvalnost Auto-moto savezu Srbije na nabavci trenažera na kome će oosbe s invaliditetom moći da se obučavaju za učestvovanje u saobraćaju.

Foto: AMSS Foto: AMSS

Cilj Auto-moto saveza Srbije, kao društveno odgovorne organizacije koja već decenijama radi na unapređenju saobraćajne kulture, jeste da zajedničkim naporima olakša život osetljivim kategorijama društva i omogući osobama s posebnim potrebama bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Foto: AMSS Foto: AMSS

- Treba prilagoditi vozačku obuku i olakšati registrovanje automobila s prilagođenim komandama i mi smo, rešenjima našeg Centra za motorna vozila i ovim skupom, učinili pionirski korak upravo u tom pravcu - izjavio je Mirko Butulija i zahvalio se ministru Aleksandru Vulinu što je po prvi put pokrenuta inicijativa za nabavku trenažera za obuku osoba s ivaliditetom, na koju je AMSS odmah i odgovorio.

Dvadesetak domaćih i stranih stručnjaka predstavilo je svoje naučne radove, mnoštvo novih domaćih i stranih tenikih rešenja i evropsku zakonodavnu praksu koja osobama s invaliditetom pruža mogućnost da bezbedno učestvuju u saobraćaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA