Beograd je najbombardovaniji grad na svetu! (FOTO) (VIDEO)

Za našu prestonicu se slobodno može reći da je poput feniksa, jer kao i ova ptica, i on se nekoliko puta dizao iz pepela i uprkos brojnim bombardovanjima, uspeo je da sačuva svoje temelje

  • 14

U toku 20. veka, Beograd je nekoliko puta bombardovan, rušen do pepela i ponovo građen. Sve to srpsku prestonicu čini gradom u Evropi, a možda i svetu, koji je najviše puta napadan.

Na današnji dan 1941. godine, nacisti su izvršili invaziju nad našim gradom, razrušili ga, ubili više od 2.500 ljudi, i uništili mnoge kulturne objekte i spomenike, istorijske zapise i mnoge druge vrednosti.

Tog aprila, Beograd je bombardovan u četiri navrata, bez objave rata ili upozorenja, a prema navodima i pričama koje se prenose od tog perioda pa do danas, na našu prestonicu je bačeno oko 440 tona tepih bombi. Povod za bombardovanje je bilo rušenje Petra Karađorđevića s vlasti, čime su prekinuti pregovori za potpisivanje pridruživanja Trojnom paktu - Nemačkoj, Japanu i Italiji.

- Tada je među građanima vladalo veliko anti-nemačko raspoloženje, uz pomoć britanske vlade, što već decenijama nije tajna, srušili su tadašnju vladu. Ipak, treba biti pošten i reći da je postojala mogućnost da se rat odloži za nekoliko godina, čime bi se smanjio veliki broj žrtava - priča za Telegraf dr Srđan Cvetković, istoričar Instituta za savremenu istoriju, pa nastavlja:

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

- S obzriom da su mnogi tada bili protiv Nemačke i Hitlera, Jugoslavija je time što nije ušla u Trojni pakt, sačuvala svoj ugled, međutim, s druge strane je izgubila mnogo više, posebno u ljudstvu.

Na internetu se mnogu pronaći brojni podaci oko toga koliko puta je Beograd bio bombardovan, međutim, zvanični podaci pokazuju da je bio napadnut 1862. godine od strane Turaka, zatim 1914. godine nas je bombardovala austrougarska rečna flota, pa se nastavilo i 1915. Sledeće bombardovanje je bilo 6. aprila 1941, zatim na Uskrs 16. i 17. aprila 1944. Usledio je mir dug nekoliko decenija, međutim, 1999. godine je Beograd još jednom bombardovan.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Osim ovih bombardovanja, treba napomenuti da je Beograd mnogo puta bio napadnut (ne samo bombardovan) kao i to da su se preko njega vodili ratovi za dalja osvajanja.

U toku tih bombardovanja i napada koja su se odvijala i u Prvom svetskom ratu, ali i ranije, porušeno je mnogo zdanja poput Kalemegdana i njegovih tvrđava, Terazija, Ulica kralja Petra, Starog dvora, Nacionalne biblioteke, Avalski toranj, mostovi, zgrada Saveznog MUP-a itd.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

- Zbog svega ovoga kod nas nema zgrada iz ranijeg perioda naše države, kao što je to slučaj na primer u Mađarskoj. Interesantno je da su tamo čitavi kvartovi rušeni i ponovo izgrađeni onakvi kakvi su bili ranije. Šteta što i u Beogradu nije bio takav slučaj, već imamo red savremenih zgrada, pa red starih - zaključuje Cvetković i dodaje:

- Slobodno se može reći da je Beograd grad u Evropi koji je najviše puta bombardovan, rušen skoro do temelja, pa ponovo podizan iz pepela.

Foto: Wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Pogledajde kako su se ljudi borili protiv nacističkih napada 6. aprila 1941. godine:

(Marina Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peca

    6. april 2016 | 18:17

    Da nije mozda zagreb,aa nee,fasisti ne bombarduju fasiste...

  • Drayver

    6. april 2016 | 17:09

    Koliko je u tim divljackim bombardovanjima ubijeno naseg naroda to niko ne moze nadoknaditi plus kolika je materijalna steta nisam rusofil ali Srbi od Rusa nikad nisu stradali pomagali su nas koliko su mogli ali nas nisu ubijali nikad a mi hocemo u nato u eu nemam komenter na to clanstvo

  • топлистанадреалиста

    6. april 2016 | 22:55

    Стаљинград!! Оно је био пакао...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA