≫ 

SREĆAN 80. ROĐENDAN BEO ZOO-VRTE: Evo kakve nas promene u omiljenoj OAZI Beograđana uskoro očekuju!

- Zoo-vrt će dobiti novi prostor za pingvine, nove kaveze za velike ptice, u toku je rekonstrukcija prostora za vukove, a završene su nove kućice za lenjivce i mravojede koje očekujemo da stignu u vrt do kraja leta - rekao je Direktor Beo zoo-vrta Srboljub Aleksić

  • 0

Gradonačelnik Siniša Mali prisustvovao je danas svečanosti povodom obeležavanja 80. rođendana Beo zoo-vrta i tom prilikom naglasio da Beograd posebnu pažnju poklanja Beogradskom zološkom vrtu, koji među preduzećima i institucijama pod okriljem grada zauzima posebno mesto. Događaju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

"SPORTSKA BAJKA" U ZOO VRTU: Ponesite poklon-paket i dođite da uživate u sportu (FOTO)

- Ovo je jedno od najzanimljivijih i najprepoznatljivijih mesta u Beogradu. Svako od nas je ovde proveo mnoge trenutke svog detinjstva, a i kao odrasli nastavljamo da dolazimo sa svojom decom. Zato je naša obaveza da investiramo u zoo-vrt kako bi on svakog dana bio lepši i bolji.

RODE STIGLE U BEO ZOO VRT: Pogledajte kako se MAZE umiljati LAVIĆI Vuk i Elza! (FOTO) (VIDEO)

Ispunili smo želju Beograđana koji su u anketi izrazili želju da vide pingvine, i zato gradimo pingvinarijum u koji ćemo uložiti 250 hiljada evra. On će biti gotov na jesen, i time pokazujemo da slušamo šta nam građani kažu - rekao je Mali i dodao da će zadatak direktora vrta biti da od 350 hiljada posetilaca vrt svake godine ima bar pet posto više.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Prskali su slona, a onda je on uradio nešto neverovatno slatko! (FOTO) (VIDEO)

Gradonačelnik je dodao da se ide korak po korak ka tome da Beograd bude nezaobilazna destinacija za sve goste koji dolaze u ovaj region.

- Zato se trudimo da naš grad iz godine u godinu ima što više turista i da napravimo što veći broj popularnih mesta kao što je Savska promenada u "Beogradu na vodi", gradske pijace koje polako postaju mesta gde turisti žele da dođu, kao što je to i Zološki vrt  - rekao je Mali dodavši da se nazivi na kavezima rade i da će oni biti moderniji i dvojezični.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je još dodao da se aktivno radi na obogaćenju životinjskog fonda i uređenju ovog prostora. "Smatram da je to pravi način na koji treba voditi računa o ovoj oazi u centru grada i da omogućimo posetiocima, i domaćim i stranim, da uživaju. Namera nam je da sledeći jubilej Beogradski zoo-vrt dočeka u najvećem procvatu", istakao je gradonačelnik.

Direktor Beo zoo-vrta Srboljub Aleksić predstavio je novi vizuelni identitet Vrta dobre nade i predstojeće projekte koji će ovoj gradskoj oazi dati novi sjaj. On je rekao da mu je izuzetna čast što se nalazi na čelu zoo-vrta tokom ovog velikog i važnog jubileja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Moj zadatak, kao i zadatak tima koji radi u Beo zoo-vrtu je da nastavimo da vrt razvijamo kao modernu instituciju koja već predstavlja ponos Beograda. Započeli smo nekoliko važnih projekata koji će obogatiti prostor i ponuditi našim posetiocima nove sadržaje i mogućnost da vide nove vrste životinja - rekao je Aleksić i dodao: 

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Zoo-vrt će dobiti novi prostor za pingvine, nove kaveze za velike ptice, u toku je rekonstrukcija prostora za vukove, a završene su nove kućice za lenjivce i mravojede koje očekujemo da stignu u vrt do kraja leta. Posle dužeg vremena, posetioci će moći iz vrta da ponesu za uspomenu i zvanične suvenire Beo-zoo vrta.

Slavljenička atmosfera očekuje posetioce i narednih dana, jer je pripremljen bogat program namenjen pre svega najmlađima.

Povodom 80 godina postojanja, za najmlađe su predstojećeg vikenda pripremljene brojne aktivnosti. U subotu, 16. jula, od 11 časova mališani i njihovi roditelji moći će da uživaju u nastupu Hora "Čarolija" i Minje Subote, a tokom celog dana, kao i u nedelju, očekuju ih animatori, klovnovi i specijalno dizajniran poligon za igru.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U okviru prostora za smeštaj primata (majmuna), posetioci će moći da pogledaju i Prvu međunarodnu izložbu karikatura o životinjama - Animal Cartoon, na temu Zoološki vrt, koja je plod saradnje međunarodnog bijenala karikatura Zlatni osmeh 2016 i Beo zoo-vrta.

Beogradski zoološki vrt otvoren je 1936. godine na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika, industrijalca Vlade Ilića. Prilikom formiranja zauzimao je prostor od oko tri i po hektara, ali je vrlo brzo proširen na preko 10, da bi nakon Drugog svetskog rata bio ograničen na sedam, koliko i danas zauzima.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Rešenje zoološkog vrta iz 1936. godine predstavlja jedinstvenu celinu u urbanističkom i arhitektonskom smislu. Projektovao ga je inženjer Aleksandar Krstić, tvorac niza objekata i parkova tadašnjeg Beograda, koji je bio i prvi vršilac dužnosti direktora Beogradskog zoološkog vrta.

Drugi svetski rat prekinuo je ambiciozne planove u vezi sa njegovom izgradnjom i proširenjem. Nakon rata obnovljen je jedan njegov deo, a procvat doživljava krajem osamdesetih godina. Danas njegov životinjski fond čini više od 1.500 primeraka, među kojima je zastupljeno 250 životinjskih vrsta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA