KO SU VEGAN EKSTREMISTI, koji stoje iza GRAFITA ispisanih po celom Beogradu? (FOTO) (VIDEO)

Ni stranci u Beogradu nisu imuni na ove grafite, pa se često zadržavaju kod njih i zgranuto ih fotografišu. Novi propisi nalažu da kazna za one koji crtaju grafite bude društveno - koristan rad, a čelnici grada imaju jednako mišljenje o njima, bilo da su ih iscrtali vegan ekstremisti ili huligani

  • 20

Grafiti "GO VEGAN" poslednjih meseci preplavili su beogradske fasade u centru grada, privlače veliku pažnju građana, ali i stranaca. Mišljenja oko njih su podeljena, dok mladi podržavaju ovaj "vid umetnosti" i smatraju da je ovo jedan od načina izražavanje slobode, stariji Beograđani na grafite gledaju drugačije, i smatraju da oni ruže grad, ma kakvu poruku nosili.

ANTIGRAFITI: Beograd našao način da stane na put GRAFITIMA koji uništavaju FASADE, a nije UDAR PO DŽEPU!

Veganski restoran gađali kobasicama i ražnjićima, a onda je izbila prava FRKA!

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

Iscrtane glave svinja i natpis "GO VEGAN" postao je prepoznatljiv simbol beogradskih fasada, koji su iscrtali oni koji podržavaju veganizam, i žele da skrenu pažnju na svoj način života, koji bi trebalo da bude stvar ličnog izbora.

Naravno da je u redu da svoj stav iznesete javno, da ga branite i podržavate, ali, ukoliko narušava lepotu grada, kao u ovom slučaju fasadu beogradskih zgrada, da li je u redu da osviću u tolikoj meri?

Ni stranci u Beogradu nisu imuni na ove grafite, pa se često zadržavaju kod njih i zgranuto ih fotografišu. Novi propisi nalažu da kazna za one koji crtaju grafite bude društveno - koristan rad, a čelnici grada imaju jednako mišljenje o njima, bilo da su ih iscrtali vegan ekstremisti ili huligani, i nadaju se da će merama koje su preduzete smanjiti njihov nastanak.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

- Sve nove zgrade u fasadama će ubuduće imati u donjem delu ugrađenu antigrafit boju koja će omogućiti da se grafiti lakše skidaju. Ta boja nije nimalo jeftina, ali ona sa druge strane omogućava da se grafiti lakše čiste i da ne ostane nikakva mrlja. Ta boja biće korišćena za fasade koje rekonstruišemo na Kosančićevom vencu, kao i za sve nove fasade u gradu – rekao je za Telegraf gradski menadžer Goran Vesić.

On je dodao da je potrebno da se organizuje edukativna akcija u kojoj bi učestvovale javne ličnosti, kako bi ljudi shvatili da pisanje grafita ruži grad, i da to nije nešto što je poželjno. Na taj način bi se mladi, ali i oni stariji edukovali kako da čuvaju svoj grad.

Sociolog Ratko Božović smatra da je iscrtavanje ovakvih grafita jedan pomodni cunami, preterivanje i ruženje grada.

- Smeta to ruženje fasada, naročito kada je masovno, kada dolazi kada dolazi kao noćna tajna radnja. Nekako mi se čini i da dolaze iz dosade, i mislim da bi bilo bolje da je obrazložen njihov cilj u javnosti, nego što nastaje u tajnosti. Negde se grafiti nameću kao nasilje, pa tako i ovi - rekao je Božović.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

Sa ovim mišljenjem slaže se i Goran Trivan, sekretar za zaštitu životne sredine, koji apeluje na ljude da ne iscrtavaju grafite po fasadama, i da ne ruže grad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijela

    10. septembar 2016 | 02:15

    Banalno je uporedjivata lava sa covekom ili bilo kojom zivotinjom koja se hrani mesom. Uporedite njihovu anatomiju sa ljudskom i eto vam prvi razlog zasto da se ne jede meso.

  • Душка

    10. septembar 2016 | 07:23

    Немам ништа против да једе ко шта има и ко шта воли. Није лепо наметати своју вољу .Намећете нам да је хомосексуалност нормална ,нека њих ,али неморају да се експонирају и да нам збуњују децу,сад се појављују вегани,већина њих незна ни шта то значи али је у тренду!!?Оставите нас на миру,дозволите да ми сами одлучимо шта ћемо јести,ваше мишљење задржите за себе!!!

  • dejan

    9. septembar 2016 | 16:35

    Dajte Lavu krastavac da jede!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA