Autizam nije bolest, već drugačiji pogled na svet: Beograd se večeras plavi u znak podrške osobama sa autizmom

Prema statistikama organizacije "Autizam Evropa" danas jedno od 100 dece ima autizam

  • 7

U susret Svetskom danu osoba sa autizmom, koji se obeležava sutra, Skupština Srbije, Most na Adi i Palata Albanija zasijale su večeras plavom bojom u znak podrške svim osobama sa autizmom, a ispred parlamenta su u vazduh pušteni plavi baloni.

Anine reči posvećene bratu sa autizmom mora da čuje cela Srbija (FOTO)

Doktorka Milica Pejović Milovančević rekla je da je autizam poremećaj koji se javlja vrlo rano u detinjstvu, traje čitavog života i da su deci i njihovim roditeljima potrebni pomoć i podrška.

- Trudimo se da u zdravstvenom sistemu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju na najbolji moguć način pratimo trendove i da budemo deo sveta. Podrška treba da bude među svima nama i činjenica da i na ovakav način pomazemo govori da idemo u dobrom smeru - rekla je Pejović Milovančević na skupu ispred Skupštine Srbije.

Specijalista dečje psihijatrije i načelnik dečje dnevne bolnice Instituta za mentalne bolesti u Palmotićevoj Nenad Rudić ocenio je da postoje mnoge predrasude, a da je jedna od njih da deca, mladi i odrasli sa autizmom žive u nekom svom svetu.

- Svi mi živimo u svom svetu i u jednom zajedničkom. Ideja zajedničkog sveta je nešto što ova deca treba da nam pokažu. Zdravstvo pokušava bojim pristupom, vrlo rano, da otkrije kada ti problemi u stvaranju mostova između nas različitih počinju da se pojavljuju i da pruži podršku onda kada je to najvažnije - rekao je on.

Foto: awishforenzo.com Foto: awishforenzo.com

Kako je dodao, u toku su aktivnosti koji treba da povećaju kapacitete pedijatrijskih, službi za zaštitu mentalnog zdravlja da se rano otkriju teškoće i pruži kvalitetna pomoć i podrška.

- Koliko ćemo u tome uspeti zavisi od svih nas jer to nije posao samo sektora zdravlja - rekao je Rudić, ističući da pomoć treba da bude kontinuirana.

Predsednica Saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom Srbije Vesna Petrović kaže da napretka ima u ranoj dijagnostici.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Već se uveliko radi na ranoj dijagnostici i na ranom tretmanu što je odlično - rekla je Petrović.

Ona je istakla i da će se formiranjem Nacionalnog registra osoba sa smetnjama u razvoju, gde će biti upisana i naša deca, sada znati i tačan broj osoba sa smetnjama u razvoju, a to je prvi korak u cilju da se neophodna pomoć države pruži svima kojima je potrebna.

Foto: Ilustracija/Profimedia/BSIP Foto: Ilustracija/Profimedia/BSIP

I dalje se ne zna tačan broj obolelih od autizma u Srbiji!

Svetski dan osoba sa autizmom ove godine se održava u organizaciji Saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom Srbije uz podršku Ministartsva zdravlja i grada Beograda.

U okviru manifestacije, u znak podrške i jednakosti dečiji hor ''Čarolija" i Vokalno instrumentalni sastav "Nebograd" koji čine osobe sa autizmom i profesionalini muzičari, nastupili su zajedno.

Autizam se ne leči, sa autizmom se živi, a poslednjih godina autizam dolazi u sve većem broju sa mnogo širim spektrom u odnosu na prethodni vek.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prema statistikama organizacije "Autizam Evropa" danas jedno od 100 dece ima autizam.

Uključivanjem svetala na državnim institucijama Srbija se priključila globalnom pokretu "Light it up blue", osvetljeno plavim, a osnovni moto pokreta je jednakost i podrška osobama sa autizmom.

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila, prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peca

    1. april 2017 | 23:49

    Nazalost ova drzava se seti dece i osoba sa posebnim potrebama samo kada im trebaju za neku propagandu! Pomoc koju dobijaju je nedovoljna,papirologija koja nas roditelje prati svake godine (a zna se da je stanje takvo kakvo jeste celog zivota i da nema potrebe za dodatnim maltretiranjem i dokazivanjem), uslovi u kojima borave kako deca,tako i odrasle osobe,radno vreme takvih ustanova...da ne nabrajam dalje...i sama pomisao sta ce biti sa njima kada roditelji jednog dana preminu...da li uprosascavati zivote brave i sestara i njih ubaciti u ove brige kao da im je malo sto su celo detinjstvo mozda zrtvovani zarad pruzanja boljih uslova i davanja vece paznje detetu koje ima problem,itd...jednom recju-ova drzava jednostavno ignorise ovaj problem na svakom nivou i u svakom segmentu zivota osoba sa autizmom,njihove porodice i sve sto oni prozivljavaju. To vazi i za sve organizacije koje dobijaju novac za poboljsanje uslova zivota osoba sa autizmom jer to zavrsi u njihivim dzepovima,to vazi i za "kraljevsku porodicu", to vazi nazalost da smo prepusteni sebi i svojij snalazljivosti. Bas nikakvu pomoc nemao,nebitno je da li je nivcana,da li je mozda potrebno oslobiditi roditelja od rada jer te osobe samostalno ne mogu ziveti ili im bar skratiti bar radno vreme kako bi stigli da na vreme dodju po svoje dete kada se zavrsi radno vreme institucija koje se brine o toj deci i osobama,da li ...bilo sta uraditi da se nama bar malo olaksa zivot. Najlakse je organizovati ovakvz stvar i misliti da su uradili svoje. Neka kopiraju i u ovome njihove zemlje idole,kada vec teze da ih slede! A te osobe su pune ljubavi koja je jednaka svakog dana,to su osobe koje znaju samo da vole i koje zasluzuju bar malo paznje koja bi im olaksala stanje u kojem se nalaze ne svojom krivicom. Drzavi javi se i pokazi zelju da svakog dana pomognes i ublazis problem i dece i porodicama koje se same bore sa ovim stvarima i svakodnevnim problemima na koje nailaze!

  • Defektolog-OLIGOFRENOLOG

    2. april 2017 | 12:35

    Sa decom sa autizmom pre svega treba da rade defektolozi koji su i skolovani za rad sa decom sa posebnim potrebama, ali posto je kod nas sve tako kako jeste-bez smisla i reda, pa su deca u skolama gde ne mogu da rade na svojim sposobnostima i sa njima "rade" ucitelji koji nisu kompetentni to je veliki problem.INKLUZIJU UKINUTI I OMOGUCITI DECI DA RAZVIJAJU SVOJE SPOSOBNOSTI ! Defektolozi bez posla, cemu onda fakultet?

  • Zoran Halmstad Svedska (Loznica)

    1. april 2017 | 23:17

    Svaka cast Srbijo!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA