Mačka doktorirala na Fakultetu političkih nauka!

Mačka, koja je nezvanična maskota Fakulteta političkih nauka, po stažu studiranja je u rangu doktora političkih nauka. Vična je i modernim tehnologijama, a na Fejsbuku je aktivna kao Zoon Politikon (politička životinja)

  • 4

Mačka, čija starost nikada nije utvrđena, već više od jedne decenije redovno prati predavanja na Fakultetu političkih nauka.  Neimenovana maca, koja je u međuvremenu postala maskota fakulteta, ispratila je nekoliko generacija novinara i politikologa, a za vreme svog studiranja naučila je i kućni red te obrazovne ustanove,  pa sa osobljem koje se bavi održavanjem čistoće u hodnicima i slušaonicama nikada nije došla u sukob.

Student Fakulteta političkih nauka Marko S. (23) kaže da ne može da zamisli da je na fakultetu svakog dana ne vidi.

- Na predavanjima mačka je redovna, a ako uđe na ispit, znam da ću ga položiti. Da donosi sreću pričalo se i u generaciji mog brata, koji je diplomirao pre šest godina – rekao je Marko S.

Studenti ne znaju kada se mačka "upisala na fakultet", ali s obzirom na to da je godinama na predavanjima, smatraju da nije u pitanju ista maca-koleginica. Kada se okonča životni vek jedne, zameni je druga. A možda je to ćerka one prve mace, naglas razmišljaju studenti.

Profesori ovog fakulteta u šali kažu da je mačka po stažu na fakultetu "doktor političkih nauka", pa joj sada opraštaju što ponekad na predavanja dolazi sa zakašnjenjem.

Profesor političke i socijalne ekologije dr Darko Nadić za ovog  neobičnog studenta kaže da je vrlo disciplinovana.

- Uneo sam je danas na ispit, i jedino što vam mogu reći je da se veoma pristojno ponašala, a studenti je obožavaju – rekao je Nadić.

Ova obrazovana mačka nije ostala imuna ni na moderne tehnologije, pa je otvorila profil na Fejsbuku, pod imenom Zoon Politikon. Koga je zaposlila kao administratora, to na fakultetu niko ne zna, kao ni mačkino poreklo, ali svi su prijatelji sa "političkom životinjom".

Na svom profilu Zoon Politikon navodi da živi pod usijanim limenim krovovima, a svojim postovima trudi se da politički opismeni ljude, a ponekad im predloži i pokoju političku dijetu.

Pokušali smo i da je kontaktiramo, upravo preko Zoon Politikon profila na Fejsbuku, ali izjavu nismo dobili. Nijedno "mjau" da nas želja mine.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Silverheart

    7. jul 2012 | 21:24

    Konacno da se pokloni paznja pravim vrednostima! Neiskvarenom bicu koje je pritom obrazovano i produhovljeno :)))))) Draze mi je da procitam ovakav tekst nego ''Trla baba lan da joj prodje dan'' o politickoj sceni u Srbiji. To je sve postalo tragedija.....

  • Matija Cenanovic

    15. novembar 2012 | 00:03

    "Fakultet političkih nauka" je cudno i kontraverzno ime jedne obrazovne institucije. Politika, od Aristotela na ovamo, moze da bude sve drugo, ali ne nauka! Politiku naravno treba studirati, ali se ne moze uvrstiti u nauku.

  • Dejan

    7. jul 2012 | 19:43

    Macka je crkla prosle godine. Zaglavila se na prozoru na kip jedno vece, a ujutru je obezbedjenje naslo. Od tada razne macke prolaze, ali ova je vec duze vreme pokojna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA