21. protest u Beogradu: Demonstrantima se priključili prosvetni radnici (FOTO)

Nakon okupljanja ispred Doma narodne skupštine, više stotina učesnika protesta uputilo se u šetnju standarnom rutom preko Terazija, Kolarčeve do zgrade RTS-a

  • 54

Današnjem 21. protestu "Protiv diktature" pridružila se Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Forum beogradskih osnovnih škola i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Protest u Beogradu: Demonstranti nosili transparent "Ne želim da odem odavde" (FOTO)

Nakon okupljanja ispred Doma narodne skupštine, više stotina učesnika protesta uputilo se u šetnju standarnom rutom preko Terazija, Kolarčeve do zgrade RTS-a.

Prethodno su se ovom skupu obratilo više profesora osnovnih i srednjih škola, navodeći da će narednih dana nastaviti sindikalni protest uz aktuelni protest studenata i nezadovoljnih građana.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Govorili su i o lošem stanju u prosveti, malim platama i preživljavanju bez prava na obustavu rada, i o iscrpljivanju, primoravanju na papirologiju umesto na bavljenje đacima, dominaciju stranački obojenih školskih odbora...

Profesor sociologije na Filozofskom fakultetu iz Niša Ðokica Jovanović pored ostalog rekao je da nije mogao da odbije poziv svojih studenata.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Kaže da je njegov Pokret slobodnih stanara Niša, koji već dve godine protestvuju i "bore se protiv neodgovornih odluka lokalnih vlasti i nemaju nameru da odustanu".

Profesor se založio za besplatno obrazovanje što su učesnici protesta pozdravili aplauzom i povicima odobravanja, pa je i 24-godišnji Pavle, predstavljen kao student, naveo da je jedan od zahteva skupa svima dostupno besplatno obrazovanje.

On je kritikovao politicare koji ne drže obećanja, dok profesori dobijaju otkaze i smanjenje plata uz povećanje rada.

- Studenti moraju da isponjavaju besmislene obaveze zbog besmislenih poena, kao i profesori da se vuku po seminarima, takođe zbog poena - rekao je Pavle.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Na čelu kolone išli su učesnici koji su nosili transparent "Dole diktatura", a pratilo ih je automonio "golf 2" sa ozvučenjem.

Učesnici protesta su zviždali u pistaljke, lupali u bubnjeve i daire, nosili transparente.

Pored ostalih tu su bili transparenti: "prosvetli prosveto", "obrazovanje za sve", "narod radi, elita se klati", "reci glasno stop neprosvećenom apsolutizmu", "ovde sam samo zbog para", "šetam s ponosim jer se stidim vas na vlasti" i drugi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    24. april 2017 | 08:48

    Bas me cudi da su se prosvetari prikljucili, odavno nisu strajkovali.

  • Sima

    24. april 2017 | 09:11

    Jos jedna kisa da udari i samo ce dvoje da nose baner.

  • BILJANA

    24. april 2017 | 05:46

    Ne znam cemu sve ovo vodi jer treba da se radi ljudi nije lako obnoviti drzavu posle vlasti DS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA