Ako znate kineski jezik, za vas nema zime: Čeka vas siguran i veoma dinamičan posao

- Veća poseta turista iz Kine jasan je signal da nam treba daleko više turističkih vodiča koji govore taj jezik - kaže direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović

  • 2
kinezi, Suveniri, Srbija, rakija, homemade jam - ručno pravljen, domaći džem, pekmez, marmelada, voćni, zimnica, tegla Foto-ilustracija: pixabay.com, Telegraf

Više od 10.00 turista iz Kine posetilo je Srbiju u prva tri meseca ove godine, što je za 61 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Za sada Kinezi najviše borave u Beogradu, a direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović kaže da veća poseta kineskih turista znači i veću potražnju za turističkim vodičima koji govore taj jezik.

Kinezi poludeli za Srbijom: Kreće invazija turista, jer im ne treba viza

U Kinu ćemo leteti iz Beograda: Otkrivamo koliko je minimum novca potrebno za 10 dana u ovoj zemlji!

- Srpska prestonica je nedavno proglašena za jednu od najpopularnijih destinacija na Sajmu turizma u Šangaju. Sada očekujemo još više Kineza u Beogradu, ali i ostalim turističkim centrima u Srbiji. Veća poseta turista iz Kine jasan je signal da nam treba daleko više turističkih vodiča koji govore taj jezik. Trenutno smo u deficitu sa ljudima u Srbiji koji znaju i govore kineski jezik, ali postoje svi uslovi da se to prevaziđe - kaže Popović za Informer.

On kaže da će u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija stimulisati ljude da što više upisuju kineski jezik, jer će posetilaca iz Kine iz godine u godinu biti sve više.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Možda ćemo dogovoriti sa Filološkim fakultetom u Beogradu i neki vanredni kurs kineskog jezika kako bismo ceo taj program ubrzali. Prvi redovni kurs za turističke vodiče je u septmebru ove godine, pa ovom prilikom apelujem na studente kineskog jezika da se prijave, jer osim toga što će im to biti dodatni izvor prihoda, imaće mogućnost da počnu da rade u turizmu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Zoran Miladinović, predsednik Srpskog udruženja turističkih vodiča kaže da zbog povećanog broja kineskih turista angažuju dodatne ljude uz njihove licencirane turističke vodiče.

- Zovemo ljude koji su diplomirali kineski jezik na Filološkom fakultezu i njih obučavamo da rade kao turistički vodiči. Oni zajedno sa našim licenciranim vodičima mogu da vode ture kroz Beograd i kineskim turistima objašnjavaju sve što im je neophodno na njihovom maternjem jeziku - rekao je Miladinović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Informer)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čč

    5. maj 2017 | 19:12

    Kinezi uče engleski još u obdaništu tako da je ugošćavanje na kineskom smešno i besmisleno.

  • Ja

    5. maj 2017 | 15:23

    Jutros ustao i odjednom znam kineski

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA