Ova dvojica Beograđana imaju zajedno 72 godine, ali se ne odriču igračaka: Imamo oko 300 setova Lego kocki! (FOTO)

- Skup je to sport, ali to je jedno malo bogatstvo. Cene setova staju od 20 do 120 evra, ima ih raznih... Ja posedujem oko 170 setova, a toga ima više hiljada vrsta - otkriva učitelj Mirković

  • 2

- Lego mi je jedna od prvih igračaka iz detinjstva, još od '84, '85 godine kad sam krenuo u školu. Tad sam dobio prvi set i do 90-ih godina intenzivno sam ih sakupljao, a onda posle u nekom manjem obimu jer je počela da opada distribucija Lego proizvoda kod nas.

- Onda sam ih dobijao iz inostranstva, nešto od prijatelja, nešto od rodbine, nešto kupovao sam i tako sve do rođenja prvog deteta. Onda je to krenulo još obimnije pošto se i ono uključilo u to. Potom sam dobio drugo, pa treće dete. Svi smo pomalo u tom hobiju i roditelji i deca, imamo oko 300 setova Lega - priča za "Telegraf" kolekcionar Lego kocki Milutin Knežević (38) iz Beograda.

Iza ove fotografije s lutkama krije se genijalan plan devojčica: Dunja (13) i Selena (12) oduševile su ceo Beograd (FOTO)

Bili smo na berzi igračaka: Ovde stari dinosaurus košta 2.000 (FOTO)

Dok razgovaramo sa njim, nedaleko od nas se nalazi torba u kojoj ga čeka nekoliko novih kompleta koje jedva čeka da "isproba". Došao je na još jednu berzu igračaka, ovog puta kao posetilac pošto je do skoro izlagao svoje setove. Ipak, ne isključuje mogućnost da će ponovo učestvovati kao trgovac.

- Najviše dolazimo da bismo učestvovali u razmenama. Dečaci, uglavnom, vole Nindžago, devojčice nešto drugo - kaže Knežević koji radi u jednoj stranoj firmi na montiranju šoferšajbni i drugih stakala na kolima.

Došao je sa suprugom i decom. Osim predškolca i đaka prvaka, imaju još jedno dete koje ide u šesti razred. Kako je i njih samih dosta, prostora za setove omiljene im igračke polako ponestaje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kutije sa Legom moramo da držimo na dva mesta, malo kod babe i dede, malo kod nas u stanu - ne krije Milutin svoju "slatku muku".

Milutina smo zatekli u društvu još jednog kolekcionara, starog mu poznanika, učitelja Marka Mirkovića (34). Marković je tu sa drugim zadatkom - došao je da izlaže Lego setove, ali i da porazgovara sa drugim ljubiteljima ove društvene igre.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Skupljam ih već pet godina, ali sam kao kolekcionar počeo da se bavim i trgovinom. Lego kocke nabavljam tako što ih menjam ili kupujem od onih koji to više ne žele, a ima i ljudi koji to donose iz Mađarske, Nemačke... - objašnjava učitelj i dodaje:

- Skup je to sport, ali to je jedno malo bogatstvo. Cene setova staju od 20 do 120 evra, ima ih raznih... Ja posedujem oko 170 setova, a toga ima više hiljada vrsta - neko voli Nindžago, neko Siti, neko Starvors, Superheroje...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U ovom hobiju jako puno setova ima, pa je najbolje, kako savetuje, usredsrediti se na jednu temu i to skupljati.

Učitelj je takođe oženjen i ima dete od dve i po godine i on, kao i Knežević, muku muči sa prostorom. Ipak, uspeva da reši to nekako.

- Treba to sve držati negde. Postoji fond koji mora da se popuni, posle toga moram da prodajem staro da bih kupovao novo i tako u krug - iskren je Knežević.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na pitanje zašto od svih igračaka baš Lego, on, ne razmišljajući ni trenutka, odgovara:

- Lego je najkreativnija igračka jer razvija kogniciju i motoriku kod dece, ali i odraslih. Jednostavno je najpotpunija igra zato što od jednog ili više setova možeš da napraviš šta god želiš. Mogućnosti su neograničene. Mašta može da napravi šta god poželiš. To je ono što me je najviše privuklo i što me drži. Ima više nivoa koje zadovoljava. Nije samo akciona figura koja će da se okreće ili udara na jedan način.

Daljinac baner

(S.Vasić / s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA