Pavle je pronašao bakinu knjigu na tavanu u Beogradu, a u njoj je pisalo "nožem napraviti rez na trbuhu" (FOTO)

"Ako je živa, onda se mora pripremiti na ovaj način: oštrim nožem iseći joj glavu, pa je preliti vrelom vodom"

  • 23

Ništa ne može da vas razneži tako kao pronađeni stari predmet odložen na tavanu, a pripadao je vašoj baki, deki ili nekom dugom bližnjem. Može to da bude stari broš, koji čeka da se moda ponovo vrati, stara omiljena dedina lula, koju je on uglačao svojim prstima, stara pisma sa sve fotografijama poslata vojniku... Ali kad pronađete ovakvu  bakinu knjigu recepata na tavanu, prvo se šokirate, a tek kad shvatite o čemu se radi, umirite se i oduševite!

Ljubica je prava carica: Na "smederevcu" pravi čuda, evo koliko džema napravi od 10 kg kajsija (FOTO)

Nekada se u školi učilo da budeš domaćica! Ovo je svedočanstvo iz 1910. koje to potvrđuje (FOTO)

Požutele od vremena, strane su stare više od še'set godina, a u pitanju je zbirka recepata "Moj kuvar i savetnik", drugo izdanje Narodne knjige iz 1952. godine.

Iz otvorene knjige širi se ustajali miris tako karakterističan za stare knjige. Već poluraspadnuta davala je detaljna uputstva domaćicama kako voditi jedno prosečno domaćinstvo. Unutra iskorišćen i prazan prostor za pisanje recepata rukom, koje već preobimna zbirka, očigledno nije sadržala.

"Velika je odgovornost domaćice i ona treba da zna da od njene umešnosti u kuvanju, u velikoj meri, zavisi zdravlje njenih najbližih, kao i ekonomsko stanje domaćinstva", navodi se u predgovoru. Ali to nije ono najneobičnije. Čekajte da vidite kako su domaćice prvo morale da kolju, pa tek onda da kuvaju!

Foto: Telegraf

"Snalažljivost i iskorišćavanje svih mogućnosti u pripremanju zdrave i ukusne hrane naročito su važni za naše domaćice, danas, u posleratnom periodu, kada se ne samo kod nas, nego i u čitavom svetu živi u novim uslovima... Kućni posao je težak, ali on je, kao i svaki drugi posao, dvostruko težak za onoga koji ga obavlja bez izvesnog znanja i spretnosti".

"OŠTRIM NOŽEM ISECI JOJ GLAVU"

Pa tako je jedan deo knjige posvećen i uklanjanju mrlja, drugi - pranju rublja, treći čišćenju i tako redom. Koja domaćica i nije imala pojam o nečemu, s ovom knjigom je mogla sve.

Velika razlika u odnosu na današnje recepte je ta što se ranije nije kupovalo zamrznuto meso. Pa je tako domaćica morala sve sama.

Foto: Telegraf

Za supu od kokoške bila vam je potrebna koka.

Pa se navodi:

"Kokoška se može na trgu kupiti zaklana i očišćena ili živa. Ako je živa, onda se mora pripremiti na ovaj način: oštrim nožem iseći joj glavu, zatim kokošku staviti u vanglu, pa preliti skoro ključalom vodom."

NOŽEM NAPRAVITI REZ NA TRBUHU

"Umakati kokošku ravnomerno u vodu nekoliko puta i to sa svih strana, a posle toga očupati joj perje. Očupanu kokošku oprati iz dve, tri vode i pažljivo očistiti od sitnih ostataka perja, koja se još u koži nalaze. Na guši nožem napraviti rez, pa čistiti drob: izvaditi gušu, a zatim napraviti nožem rez na donjem delu trbuha.

Dobiveni otvor razvući dobro rukom, da bi kroz taj otvor mogla lako izvući neoštećena creva. Odvojiti creva, pažljivo skinuti žuč sa jetre, creva baciti, a jetru i bubac staviti u hladnu vodu.

Zatim i bubac preseći popreko, izvaditi iz njega nečistoću. Nožem skinuti žutu kožicu, koja pokriva unutrašnju stranu bupca, sve oprati iz nekoliko hladnih voda."

MLADI GOLUBOVI U UMAKU

I dalje svaka domaćica zna postupke. A ako mužić poželi mlade golubove u umaku od luka, dobiće i to. Recept počinje rečima: "Očistiti 4-5 mladih golubova, raseći ih na 4 dela, oprati i spustiti u šerpu od 4 litra i kad se mast zagreje, spustiti pola kilograma isečena crna luka." Ili pohovane teleće noge, škembiće u umaku sa konjakom... Da se porodica zasladi pravilA se studentska torta, torta od krompira, cvibak bez kvasca, cigare, mafiši...

Foto: Telegraf

Što bi se reklo, sve po redu, od predjela, supica i čorbica, preko pečenja do najslađih zalogaja.

KAKO ODOKA PREPOZNATI PEČURKE

Na skoro 400 strana, napisan je i deo "daleko od vatre daleko od opasnosti", razni saveti, tipa "ako je voćni sok ukiso", "zagorevanje jela u rerni", "kad pržite štogod", "mogu li se odoka poznati otrovne pečurke", "da vam se rasprostire po stanu miris od kuvanog kupusa", "ne bacajte otpatke od masnoće jer od njih napravićete dobar domaći sapun".

Kad bi mogla da priča i "emituje" sve mirise koje je pokupila u kuhinji sigurno biste osetili miris doma u nedeljno popodne kad majka ili baka spremaju kolače, a vi cupkate kraj rerne jer ne možete da sačekate da se ispeku.

Daljinac

(j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    21. septembar 2017 | 20:44

    I tako se tu kaze da ekonomsko stanje i zdravlje porodice ovisi od umesnosti domacice,tj zene koja nije bila u firmi zaposlena za platu,nego je radila kucne poslove a tretirala se kao nezaposlena!? Kratko i jasno objasnjenje uz zakljucak zasto natezemo kraj sa krajem i svi smo bolesni? Zvanje domacica-izumrlo?! Sad su na redu ukucani???

  • Mira

    21. septembar 2017 | 22:26

    Imam isti kuvar, kuvar je vrlo zanimljiv sa ove vremenske distance.

  • mile

    21. septembar 2017 | 22:17

    O čemu se čudite ljudi moje knjige su 1792 Pa nadalje najmladja mi je knjiga od 1823 I to sve sam našao ovde zahvaljujuci otpadima u švajcarskoj priznajem sve sam dobio besplatno a vrednost još nisam ispitivao moram jednom da ih nosim na izlozbu pa cu vam se javiti koliko su vredne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA