Srbija i Maroko slave 60 godina diplomatskih odnosa: U to ime uvodi se direktna avionske linija do Rabata ili Kazablanke (FOTO)

Gradonačelnici Beograda i Rabata potpisali Sporazum o partnerstvu i saradnji

  • 3

Delegacije Beograda i Rabata, predvođene gradonačelnicima Sinišom Malim i Mohamedom Sadikijem, sastale su se danas u Starom dvoru, gde su gradonačelnici potpisali Sporazum o partnerstvu i saradnji između grada Rabata i grada Beograda i Memorandum o razumevanju između dva grada.

Posle 40 godina: Konačno počinje sređivanje deponije Vinča

Ipak neće biti naplate ulaska na Kalemegdan

Među mnogobrojnim temama istakli su se uvođenje direktne avionske linije do Rabata ili Kazablanke, kao i organizovanje manifestacije "Dani Beograda u Rabatu”, koji će biti upriličeni naredne godine.

Sastanku su prisustvovali predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i glavni urbanista Milutin Folić.

Mali je istakao da je dolazak delegacije glavnog grada Maroka velika čast, naročito u godini u kojoj Kraljevina Maroko i Republika Srbija proslavljaju 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Foto: Beoinfo

- Imamo odličnu priliku da Sporazumom o saradnji dva glavna grada koji smo potpisali dodatno približimo naše narode, države i kulture. Takođe, želimo da doprinesemo daljem jačanju privrednih veza. Za dalju saradnju Srbije i Maroka postoji ogroman potencijal, koji prevashodno vidimo u oblasti turizma, zbog čega smo dogovorili nastupe na sajmovima, Beograda u Rabatu i Rabata u Beogradu - rekao je Mali.

Gradonačelnik je naglasio da se uveliko radi na uspostavljanju direktne avionske linije između Beograda i Kazablanke, odnosno Beograda i Rabata. To će sigurno, naveo je Mali, pozitivno uticati na dalje približavanje naših zemalja i naroda.

Foto: Beoinfo

- Vidim potencijal u saradnji privrednih komora dva grada, a ne treba zaboraviti ni da smo postigli dogovor da razmenjujemo iskustva koja su važna u rešavanju svakodnevnih problema karakterističnih za velike gradove. Komunalni problemi, saobraćaj i zaštita spomenika kulture samo su neka od pitanja u kojima postoji mogućnost za saradnju -ocenio je Mali.

On je podsetio da je u našem gradu u toku "Nedelja marokanske kulture”, kao i da je na Kalemegdanu postavljeno improvizovano "marokonasko selo”.

Foto: Beoinfo

- To je još jedna prilika za dodatno upoznavanje kulture i tradicije Maroka, a želim da najavim i "Dane Beograda u Rabatu”, koji će biti upriličeni sledeće godine. Prihvatio sam poziv svog kolege i sledeće godine ćemo biti u Maroku, tačnije u Rabatu, gde ćemo predstaviti našu zemlju i grad na najbolji mogući način - zaključio je Mali i svom kolegi i njegovom timu poželeo prijatan boravak u Beogradu.

Gradonačelnik Rabata je posetu Beogradu nazvao krunom proslave 60 godina diplomatskih odnosa Srbije i Maroka.

- Velika mi je čast da predvodim delegaciju Rabata u Beogradu. Već 60 godina imamo diplomatske odnose, a to je jako puno vremena i zbog toga bi trebalo da ugradimo više dinamike u naše odnose. Razgovarali smo o mnogim temama, od kojih se po važnosti ističu zaštita životne sredine, obnovljivi izvori energije, kao i zaštita spomenika kulture. Prošetao sam sinoć gradom i primetio da postoji dosta sličnosti između Beograda i Rabata. Beograđani su veoma srdačni i to je nešto što ćete takođe pronaći kod nas – rekao je Sadiki.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • renata

    22. septembar 2017 | 18:50

    Znači Srbija je postala 1958 ?

  • hekata

    23. septembar 2017 | 07:51

    Za pocetak treba ukinuti vize za drzavljane Srbije. Posle otvarajte avio linije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA