≫ 

DŽEZ RITAM NOVOG STAROG BEOGRADA: Izložba fotografija "Blok X" u galeriji Bartcelona koncept (FOTO)

Veljko Vujčić džez pijanista kao izbor modela za ovaj ogled ne uzima odveć prepoznatljiva betonska zdanja Novog Beograda, već i na Voždovcu, u ulici Vojvode Stepe. Izložba traje od 22.11 do 02.12.

  • 1

Filozofsko čuđenje počiva u zapitanosti nad običnim, svakodnevnim, budalastim ili neprimetnim, uvreženim u mišljenje ili nerazmišljanje, u preispitivanju podrazumevanog.

Ogled u fotografijama jedne te iste zgrade umetnikovog komšiluka i detinjstva, iz mnogih uglova, potraga je za novim ili starim pogledom na ono večno isto. Ova zgrada, građena kao hridina pobedonosnog ideološkog puta jedne nestale zemlje menja se i propada, ali i živi kao svaka stena koju ne miluju talasi vremena.

Foto: Promo

Veljko kao džez pijanista poznaje problem beleženja ritma na notnom papiru, gde takozvana sinkopirana melodija ostaje rogobatan i nečitljiv zapis ukoliko nam je nedostupan tonski izvor koji bi je rastumačio. To ne biva sa asembliranim fotografijama koje su pred nama. Ovi vizuelni zapisi ritmički su povezani u triolske grupe u kojima, kao u džezu, svaka doba, odnosno fotografija, zadrzava svoje osobeno trajanje, boju odnosno autenticnost.

Foto: Promo

Izbor modela za ovaj ogled nije na odveć prepoznatljivim betonskim zdanjima Novog Beograda, već na Vozdovcu, u ulici Vojvode Stepe koja poslednjih nekoliko godina doživljava onu Beogradsku večnu promenu koja briše juče kao da ga nikada nije bilo i baca ga pred noge nekog arogantnog sutra na koje se nevoljno navikavamo.

Foto: Promo

Za umetnika ona je mimo svega jedna ankerovana životna odrednica koja se iznova sagledava, premerava, precenjuje i podcenjuje, prevrće i krivi. Jedno podneblje nasrtljivo na oko, kojemu se smrtno zamera i prašta sve dok ne utihne u nekom snolikom nestanku van procene i korekcije, u čistoj datosti bez posmatrača.

Foto: Promo

Veljko Vujčić, rođen 1981. godine je jazz pijanista i fotograf iz Beograda.

Izložba će biti otvorena do 2. decembra 2017. godine od 19h.

(Telegraf.rs/ Tekst: Vladimir Protić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA