Primetili smo da nešto nije u redu sa putanjom za slepe u Beogradu: Vode pravo ka prometnoj ulici, pa smo odmah pozvali grad (FOTO)

Uzimajući u obzir da je na ovaj način ugrožena bezbednost slabovidih i slepih osoba, kontaktirali smo Gradsku upravu grada Beograda

  • 1

U Ulici Kralja Milana u Beogradu postavljene su taktilne staze, odnosno putanje za slabovide i slepe osobe, sa ciljem da im se olakša kretanje tim delom glavnog grada. Međutim, na Terazijama ove ploče navode osobe sa invaliditetom direktno na prometan kolovoz kojim, pored automobila, prolaze trole i autobusi.

SVAKA ČAST: Slepi student među najboljim pravnicima!

Prateći putanju namenjenu njima, slepe i slabovide osobe mogu ozbiljno da nastradaju, s obzirom na to da se taktilne površine završavaju na samom kraju trotoara a ivičnjak, uz pomoć štapa, mogu da protumače kao stepenik.

Autobuska stanica na Terazijama pored koje prolazi putanja za slabovide i slepe osobe Foto: Telegraf
Taktilne ploče, odnosno putanja kojim idu osobe sa invaliditetom, završavaju se pred ivičnjakom za koji slepi i slabovidi mogu da pomisle da je stepenik Foto: Telegraf

Uzimajući u obzir da je na ovaj način ugrožena bezbednost slabovidih i slepih osoba, kontaktirali smo Gradsku upravu grada Beograda, Sekretarijat za informisanje, kako bismo ukazali na propust koji postoji u Ulici Kralja Milana.

- Na priloženim fotografijama uočavaju se propusti prilikom tehničkog regulisanja, odnosno projektovanja taktilnih ploča. Uočava se taktilna staza koja bi trebalo slepe i slabovide osobe da vodi do stajališta javnog prevoza, tačnije do prednjih vrata vozila. Imajući u vidu da je pozicija stajališta javnog prevoza izmenjena u prethodnom periodu, vođenje staze nije prilagođena novoj poziciji stajališta - odgovorili su za Telegraf.rs iz JP "Putevi Beograda".

U Beogradu se taktilne površine nalaze u svega nekoliko ulica, pa je kretanje slabovidih i slepih osoba veoma otežano u glavnom gradu, a dodatni problem im stvara staza koja postoji a nije bezbedna.

- Do rešavanja predmetne situacije moguće je doći izmenom pozicije staze ili vraćanjem stajališta na staru poziciju. Izmena režima vođenja taktilnih staza je u nadležnosti Sekretarijata za saobraćaj - Sektor za tehničko regulisanje saobraćaja, a određivanje pozicija stajališta javnog prevoza vrši Sekretarijat za javni prevoz - objasnili su iz JP "Putevi Beograda".

Kolovoz na koji taktilne ploče navode slepe i slabovide Foto: Telegraf

Nadležni organi nastojaće da problem reše.

- Nadzorni organ JP "Putevi Beograda" će u najkraćem vremenskom roku obići Ulicu Kralja Milana i utvrditi stanje na terenu. Za uočene eventualne nepravilnosti JP "Putevi Beograda" će preduzeti radnje iz svoje nadležnosti - zaključili su za Telegraf.rs iz ovog preduzeća.

Povodom ovog pitanja oglasili su se iz Sekretarijata za saobraćaj.

- Utvrdićemo kakvo je bilo projektno stanje taktilnih ploča i, ukoliko su napravljeni propusti, Sekretarijat za saobraćaj će izdati rešenje da se u zoni autobuskog stajališta dopuni postavljanje taktilnih površina za vođenje slepih i slabovidih lica. Ukoliko se proverom utvrdi da je projektom bila predviđena i postavljena nedostajuća oprema u zoni stajališta, Sekretarijat za saobraćaj će uputiti zahtev za obnavljanje taktilnih ploča - rekli su za Telegraf.rs iz Sekretarijata za saobraćaj.

JOŠ JEDAN PROBLEM TAKTILNIH PLOČA, ODNOSNO PUTANJE ZA SLABOVIDE I SLEPE

Na Terazijama postoje podzemni prolazi kojima se jedino može preći na drugu stranu ulice, međutim slepe i slabovide osobe njega ne mogu da koriste ako nemaju pratnju jer ih taktilne ploče do njega ne vode. Da bi prešli ulicu oni moraju da nastave oko kilometar dalje, ka Trgu republike, i da na prvom pešačkom prelazu pređu na drugu stranu.

Posle toga, treba da se vrate isto toliko. Putanja, koja je postavljena da bi im se olakšalo kretanje i kako bi u Beogradu mogli da budu što samostalniji, bar u centru grada i još na nekoliko mesta, nije im to omogućila.

Podzemni prolaz na Terazijama do kog ne vode taktilne staze Foto: Telegraf

Gradsku upravu grada Beograda, Sekretarijat za informisanje takođe smo obavestili i o ovom problemu, ukazujući na činjenicu da putanja prolazi pored podzemnog prolaza, i da slabovide i slepe osobe ni uz pomoć štapa ne mogu da ocene da se on tu nalazi, jer su taktilne ploče od njega udaljene najmanje metar.

- Taktilne površine za vođenje slepih i slabovidih lica postavljaju se u skladu sa Pravilnikom o tehničkim standardima pristupačnosti, prilikom rekonstrukcije ulice. Rekonstrukciju ulica finansira Sekretarijat za investicije. Kako bismo bili u mogućnosti preciznije da odgovorimo na Vaše pitanje, moramo najpre da proverimo da li je reč o oštećenim ili nedostajućim taktilnim površinama - odgovorili su iz Sekretarijata za saobraćaj.

Osobama sa invaliditetom otežano je samostalno funkcionisanje, ali slabovide i slepe osobe uz adekvatna pomagala i taktilne staze mogu samostalno da se kreću delovima Beograda u kojima postoje ovakve putanje. U gradovima širom Srbije život ovih osoba bio bi lakši kad bi taktilnih staza bilo više, ali za početak je dovoljno da ploče koje su njima namenjene budu potpuno funkcionalne.

VIDEO: Glaukom - Tihi kradljivac vida

Daljinac

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    18. mart 2018 | 20:04

    J as ejedva snalazim kad dojem u Srbiju po Beogradu pescie, a ce s esnadju slepi...Al kad idim biciklistica staza ...jao majko mila...pesaci gomila, al imamo i biciklisticku stazu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA