≫ 

Uklonjen sramotni spomenik Gagarinu, grad nije dao saglasnost za to (FOTO) (VIDEO)

Prvobitni nacrt precizirao je mnogo veću bistu Gagarina od postojeće koja je izazvala buru i podsmeh

  • 54

Spomenik Juriju Gagarinu na Novom Beogradu, donacija Karić fondacije, koji je minulih dana izazvao veliku polemiku u javnosti - uklonjen je, a na njegovom mestu će biti postavljen potpuno novi.

Bista poznatog astronauta, koja je kako saznajemo delo ruskog umetnika, već je danas prepodne sklonjena sa postamenta, što su zabeležile i TV kamere, a snimak se brzinom munje proširio društvenim mrežama.

Ruski astronaut u Moskvi ima grandiozni spomenik, a u Beogradu glavu u kamenu: Počast za Gagarina podelila Srbiju (FOTO)

Kako "Novosti" saznaju, ovo je epilog današnjeg sastanka gradskog menadžera Gorana Vesića sa predstavnicima Karić fondacije, Zavoda za zaštitu spomenika i Sekretarijata za kulturu.

Vesić je zahvalio fondaciji na plemenitoj ideji da Beogradu donira spomenik i rekao da bi i druge fondacije i pojedinci trebalo da slede ovaj primer. U tom duhu, Skupština grada Beograda donela je odluku 20. aprila 2017. godine da prihvati donaciju "Karić fondacije" da Jurij Gagarin dobije obeležje u Beogradu u bulevaru koji decenijama nosi njegovo ime.

Spomenik u Moskvi i Beogradu, Foto: Wikipedia/Facebook

Konstatovano je da nisu ispoštovane sve procedure za postavljanje monumenta posvećenom slavnom sovjetskom kosmonautu, odnosno da Grad nije dao saglasnost za to.

– Zato će postojeća bista i postament biti uklonjeni kako bi bilo izrađeno i postavljeno novo obeležje na čiji izgled će prethodno dati saglasnost sve nadležne institucije, a pre svih Zavod za zaštitu spomenika kulture, Sekretarijat za urbanizam i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije – rekao je Vesić.

Foto: Wikipedia/Facebook

Kako novosti saznaju, spomenik će morati da ide na doradu, jer je prvobitni nacrt precizirao mnogo veću bistu Gagarina od postojeće koja je izazvala buru i podsmeh.

Stav Vesića je da legendarni kosmonaut mora da ima obeležje u Beogradu i da će se u narednim danima, uz učešće svih nadležnih službi u lancu, pronaći rešenje.

– Gagarin će u Beogradu imati obeležje dostojno doprinosa koji je dao čovečanstvu i još jednom izražavam zahvalnost "Karić fondaciji" što je odlučila da donira postavljanje spomen-obeležja. Zahvalan sam i javnosti što je ukazala na problem. Na ovaj način, svi zajedno činimo da naš grad bude još lepši – zaključio je Vesić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladica

    10. april 2018 | 17:59

    nicu spomenici ko pecurke posle kise

  • Marko

    11. april 2018 | 08:17

    Nisu trebali tako javno da rade na uklanjanju spomenika ukoliko će isti zameniti nekim prikladnijim.

  • mara

    10. april 2018 | 19:47

    Spomenik Gagarinu treba da bude dostajen doprinosa koji je od dao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA