Obnovom Spomenika zahvalnosti Francuskoj čuvamo prijateljstvo naših zemalja (FOTO)

- Spomenik je divan primer i oličenje ljubavi Francuske i Srbije - rekao je Vesić

  • 11

Gradski menadžer Goran Vesić i francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni obišli su danas radove na obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. Gradski menadžer je tom prilikom najavio da će obnavljanje biti završeno 10. avgusta. On je ocenio da je spomenik jedinstven u svetu jer njime jedna država zahvaljuje drugoj za sve što je uradila u Prvom svetskom ratu.

- Ponosni smo na ovaj spomenik, kao i na Legiju časti koju je Beograd dobio od Francuske i koja se čuva na posebnom mestu u Skupštini grada. Malo gradova van Francuske ima tu čast. Sve ovo je dokaz francusko-srpskih veza i našeg prijateljstva - rekao je Vesić.

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE NOVOG BEOGRADSKOG BULEVARA: Spajaju se Karađorđeva i Bulevar vojvode Mišića

Gradski menadžer podsetio je da je spomenik otkriven 11. novembra 1930. godine na 12-godišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Delo je Ivana Meštrovića i predstavlja žensku figuru koja hrli u pomoć Srbiji.

Foto: Beoinfo

- Ovo je jedan od retkih monumentalnih spomenika u Beogradu. S ponosom čuvamo dela velikih vajara poput Meštrovića i Rosandića, jer se i po njima naš grad prepoznaje - istakao je Vesić.

On je napomenuo da su obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj zajedno finansirale dve zemlje, te da se to uklapa u politiku grada – obnova kulture sećanja i insistiranje na tome da se sećamo prošlosti kako bismo donosili pravilne odluke u budućnosti.

- Spomenik je divan primer i oličenje ljubavi Francuske i Srbije. Odnosi između dve zemlje poslednjih godina su na uzlaznoj putanji, što se vidi kako po sastancima najviših predstavnika vlasti tako i po sve većoj prisutnosti francuskih kompanija u Beogradu. Reč je o prijateljskoj zemlji, a prijatelje treba čuvati - istakao je Vesić, dodajući da je svaka investicija za nas važna jer znači nova radna mesta, pomaže oporavku zemlje i razvoju ekonomije.

Foto: Beoinfo

Gradski menadžer se osvrnuo i na sveobuhvatnije radove na Kalemegdanu i podsetio da se uskoro završava obnova Malog stepeništa, te da je u planu i obnova Velikog stepeništa, a da se radi i pasarela koja će povezivati Beton halu i tvrđavu. Predstoji i obnova samog parka, a ideja je da se pozovu vodeće francuske pejzažne arhitekte kako bi park bio dostojan centralnog mesta tvrđave.

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni istakao je da spomenik na Kalemegdanu oličava specijalne odnose koje imaju Srbija i Francuska i podsetio na zajedničku borbu u Prvom svetskom ratu.

- Za mene je obnova spomenika posebno emotivan trenutak jer obeležava posebne veze Srbije i Francuske kao i bratstvo po oružju, iskovano u Prvom svetskom ratu. Naša istorija sastavljena je od prijateljstva, herojstva, žrtvovanja i zajedniče pobede - rekao je ambasador Mondoloni.

Foto: Beoinfo

Želim da izrazim zahvalnost srpskom narodu koji se pre sto godina borio zajedno sa francuskim i probojem Solunskog fronta omogućio pobedu u Velikom ratu, kao i državi Srbiji koja je pre 88 godina podigla ovaj spomenik i danas ga, zajedno sa nama, obnavlja - dodao  je ambasador.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković podsetila je da je za proteklih 88 godina Spomenik zahvalnosti Francuskoj pretrpeo značajna oštećenja zbog čega je bila neophodna rekonstrukcija.

Foto: Beoinfo

- Skulpura je trenutno skinuta i nalazi se u posebnom prostoru za rekonstrukciju. Drugi deo spomenika čini postament sa dva izuzetna bareljefa i njihovi pozitivi rekonstruišu se na licu mesta. Oni će potom biti isklesani u novom kamenu koji će činiti novi postament - istakla je Vučkovićeva.

Nakon obilaska mesta na kome se obavljaju radovi na rekonstrukciji spomenika, gradski menadžer i ambasador Francuske obišli su i atelje vajara Gorana Čpajaka u kome je u toku restauracija i izrada replika reljefa koji su se nalazili na postamentu Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Foto: Beoinfo

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OOUR

    7. maj 2018 | 14:58

    Ovo je "zona sumraka", "paralelni univerzum"!!??!! Je l' jos neko ovde sa mnom ili sam sam, pa ne vidim i ne cujem nista? Prijateljstvo??? Zadnjih par decenija se bas dokazuju kao "prijatelji"!!! Sta je ovo ljudi???

  • Srbin

    7. maj 2018 | 14:56

    Koje prijateljstvo?

  • Dusanka

    7. maj 2018 | 15:10

    Francuska nikada nije bila prijatelj nama ,ni pre ,ni sada .Pre bi se reklo da su naši neprijatelji a prijatelji sigurno nisu .Kako uopšte reci ,da su oni prijatelji (da zaboravimo U prošlosti )da su naj skorije vreme ucestvovali u NATO bombardovanju !?Zar se naziva “prijateljem” onaj , koji na glave Srba sruči tone uranijuma !?Zar se “prijateljstvom “ i dobrim gestom”može nazvati “hiljade ljudi ,zena i dece umrlih od karcinoma ?!To je laz ,prljava laz, reci i nazivati ih prijateljima .Mozda pored tog spomenika, treba staviti spomenike ,onih koje su oni pobili i one koji su zbog njih umrli .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA