≫ 

Nikada se više neće čuti zvuk sirene sa Glavne železničke stanice: Uz pesmu "A sad adio" otišao je poslednji voz za Bar. Ovo je kraj jedne ere (VIDEO)

Glavna železnička stanica Beograd je izgrađena između 1882. i 1885. po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića

Od 1. jula ove godine u potpunosti će se obustaviti železnički saobraćaj u Glavnoj železničkoj stanici Beograd, kao i na pruzi Beograd Glavna stanica - Pančevački most.  Zbog takve odluke sinoć je ispraćen poslednji Barski voz sa Glavne Železničke stanice Beograd u 21:10 časova.

Malo je reći da je čitava scena bila i više nego emotivna. Dok su se putnici ukrcavali u voz, na stanici se čula numera "A sad adio".

Od 1. jula se ukida Glavna stanica u Beogradu: Nova organizacija železničkog saobraćaja

Snimak nikoga ne može da ostavi ravnodušnim, a svako ko ga pogleda setiće se svojih odlazaka na more upravo ovim vozom sa ove stanice.

Dok je trajala numera, kamera je zabeležila i okruženje iza stanice koje se menja, što dodatno potpaljuje emocije u svima nama.

Kada je voz krenuo put Bara, putnici su mahali ljudima koji su ostali na peronu, a to je uz pesmu "A sad adio" učinilo da se čovek naježi od tog istorijskog trenutka.

Od danas će svi auto-vozovi za Bar kretati sa železničke stanice u Topčideru. Ova stanica je dugi niz godina bila zapuštena, pa bi se moglo reći da je čak bila i oronula.

Železnička stanica u Topčideru je juče ubrzano sređivana.

Železnička stanica u Topčideru Foto: Wikipedia/Katarina Jovanovic

Podsećamo, da je Glavna železnička stanica Beograd izgrađena između 1882. i 1885. po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića, ima status spomenika kulture od velikog značaja.

Povezana je neposredno sa izgradnjom prve srpske železničke pruge Beograd–Niš, dovršene 1884. godine. Zgrada je izgrađena po uzoru na železničke stanice velikih evropskih zemalja i stoji kao monumentalno zdanje.

Mesto gde je stanica izgrađena zvalo se Ciganska bara i kasnije Bara Venecija.

Zdanje Glavne železničke stanice Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prvi voz sa ove stanice krenuo je ka Zemunu uz dvorske počasti, 20. avgusta (1. septembra) 1884. godine u 15 časova.

Prvi putnici bili su kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović, na putu ka Beču.

Svečanom otvaranju stanice prisustvovalo je više od 200 inostranih zvanica i više hiljada građana.

VIDEO: Za malo da ga udari voz dok je dizao kolica za bebe sa šina

(A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    16. jun 2018 | 15:36

    Da je srece da su se svi ovi Crnogorci ukrcali i vratili u njihova brda .

  • Vip

    16. jun 2018 | 13:49

    Vracaju crnogorce u Crnu Goru, a sad adio...

  • Ocajno pero

    16. jun 2018 | 11:21

    Ovo je najveca greska, greh i promasaj beografske vlasti kao i kompletne vlade Srbije. Sta mislite da su u Lpndonu tako plako zatvarali stanice stare skoro dva veka? Odete u inostranstvo i divite se, slikate se ispred takvih objekata, a mi olako dozvoljavamo da nam ih pred nosom zatvaraju. Ne gubimo samo tu stanicu vec i Kraljevu stanicu kako su zvali stanicu Topcider. Kako gubimo i nju? Kada se osposobi stanica Zemun, sto je opet budalestina idete u Zemun da utovarite automobil na voz da bi putovali na more, stanica Topcider vise nece imati nikakvu svrhu i bice zatvorena. Jos nije kasno da izmene projekat Beograd na vodi i ukopaju koloseke pod zemlju, tunelom vezu glavnu stanicu za Topcider i N.Beograd, a stanica buduceg metroa koja se gradi po planu otprilike u tom nivou danasnje stanice bi povezala i omogucila ljudima brz i kvalitetan transport po gradu. Dodajmo uz to i prigradske vozove, kao i buducu vezu aerodroma Nikola Tesla vozom, sve bi zavrsavalo i sve bi odlazilo malte ne iz centra grada. Prokop ili Bg.Centar je najveci saobracajni, tehnicki i sa bilo kog drugog aspekta gledano promasaj. Umesto da pridje putnicima mi udaljavamo objekat. Veza sa gradskom sredinom nikakva. Metro je zaobilazi, a snaci se i doci do nje je mala avantura. Apelujem na novog gradonacelnika trazite izmenu plana i vratite stanicu u funkciju sa izmenjenom koncepcijom. Ne pravite promasaj veka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA