Kosovka devojka je stvarno postojala i bila je prava beogradska lepotica

I zaista je negovala srpske ratnike

  • 2

Kosovka devojka simbol je očuvane časti otažbine u srpskom nacionalnom osećanju, predstavljena kroz ženu koja brine i proslavlja one koji su pali za nju, dok je istoimena slika "jedno je od najpoznatijih i najikoničnijih dela srpskog slikarstva.

Omiljena srpska bajka postala je crtani film, a pitanje je da li bolje zvuči na srpskom ili engleskom (VIDEO)

Malo ko zna da je Urošu Prediću za dugokosu lepoticu za svoju muzu uzeo stvarnu devojku - Leposavu Stanković, bolničarku u Kolu sprskih sestara.

 

Skica za delo je nastala 1914. i bila je namenjena Kolu za izradu razglednica koje bi bile prodavane u humanitarne svrhe. Predića je verovatno inspirisala baš Kosovka devojka jer je u njoj video “prvu bolničarku” iz srpskog nacionalnog mita. Međutim, zbog izbijanja Velikog rata slikar je delo završio tek 1919.

O Leposavi se jako malo zna. Rođena je 1899. godine što znači da je imala 20 godina kada je slika završena. Poznata je samo jedna fotografija na kojoj se može videti kako je izgledala i tu je treća sa leve strane.

Kada se udala uzela je muževljevo prezime Lulik, a koliko je poznato, ceo život je provela u Beogradu. Ljudi koji je pamte, kažu da je i u starosti bila mnogo divna.

Umrla je u 96. godini, a Politka je sutrada prenela kratku vest: “Umrla ‘Kosovka devojka'”.

- U Beogradu je, sasvim tiho, 2. marta izjutra, u 96. godini umrla Leposava Lulik, rođena Stanković, zauvek ovekovečena kao dvadesetogodisnjakinja na čuvenom platnu Uroša Predića “Kosovka devojka” - pisalo je u novinama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratnike

    19. jun 2018 | 11:19

    Nekada pazile a danas starlete ..moj Beograde..

  • Ljubiša

    19. jun 2018 | 13:06

    Pa sad...što se tiče UROŠA PREDIĆA to vidite sa opozicijom oni su stručnjaci za njegova dela.99,9 ne bi znalo ko je naslikao ''KOSOVKU DEVOJKU'',a kamo li ko je u stvari ona.Ali važno je da je 61+49=100.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA