Poslato upozorenje o većim padavinama, mehanizacija stiže u opštine gde se očekuje nevreme

Veće padavine očekuju se u rubnim delovima grada, prema valjevskom kraju, u Barajevu i Lazarevcu, gde će biti proglašen crveni meteoalarm

  • 0

Svim opštinama i javnim preduzećima u Beogradu poslato je upozorenje o najavljenim većim količinama padavina, a sva neophodna mehanizacija poslata je u opštine gde se padavine očekuju, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Počelo je, Kosjerić potopljen: Lije kao iz kabla satima, narod nikad nije video goru kišu u svom mestu (VIDEO)

Vesić je novinarima preneo da se očekuju veće padavine u rubnim delovima grada, prema valjevskom kraju, odnosno u Barajevu i Lazarevcu, gde će biti proglašen crveni meteoalarm, dok će u centru grada biti narandžasti, a u Zemunu žuti meteolarm.

Goran Vesić, Foto: Beoinfo

- Procenjuju se padavine oko 25 litara po metru kvadratnom, od čega bi trebalo noćas da padne 10 litara, a to nije količina padavina koja bi trebalo da napravi veći problem. Ali, ne zaboravite da je zemlja već natopljena kišom, tako da sada i manje padavine ako budu u jačem intenzitetu mogu da izazovu određene probleme - kazao je Vesić.

On je istakao da su komunalna preduzeća mehanizaciju preventivno preselila ka opštinama gde se očekuju veće padavine.

- Uradili smo sve što smo mogli, ali prirodne nepogode su takve da je sa njima jako teško boriti se - kazao je zamenik gradonačelnika i istakao da je najvažnije zaštititi ljude, da ne bude žrtava kao što je bilo u nekim drugim zemljama.

Komunalna preduzeća su mehanizaciju preventivno preselila ka opštinama gde se očekuju veće padavine, Foto: Telegraf

- Imovinu ćemo rešavati ako dođe do nekog problema - dodao je Vesić. Naveo je da je završeno urbanističko uređenje i regulacija Topčiderke sa pritokama, te da će se u septembru Skupštini uputiti odluka o izradi plana detaljne regulacije za sve vodotokove na teritoriji Beograda.

NAJVEĆA PRIRODNA NEPOGODA NA TERITORIJI BEOGRADA

- Kada to završimo i počnemo da radimo projekte možemo da rešimo sve te potoke, koji inače u običnim danima mogu da se pregaze sa dva koraka, a postanu neman koja nosi sve pred sobom kada padnu jače kiše. To je najveća prirodna nepogoda na teritoriji Beograda i mi smo sada prvi put krenuli u sistemsko rešavanje - kazao je Vesić.

Dodao je da će za sistematsko rešavanje trebati vremena, desetine godina sigurno i istakao da Beograd mora sistemski da reši taj problem. Kako je naveo, tada će biti proglašena javna svojina, pa će moći da se skloni sve što je uzurpiralo delove potoka i kanala, pa zbog toga voda ne može da protekne.

VIDEO: Zbog obilnih padavina Kosjerić potopljen

VIDEO: U Višnjičkoj ulici se formirala bujica

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA