≫ 

Istraživači iz celog sveta obučavaju se u Beogradu za upotrebu izuzetno velikih teleskopa

Teleskopi za posmatranje nebeskih tela stigli su sa Kanarskih ostrva

  • 0

U okviru proslave 210. godina Univerziteta u Beogradu, od 2. do 7. septembra 2018. u Beogradu, se održava prestižni međunarodni skup o upotrebi savremenih i budućih teleskopa.

Skup je namenjen obuci pedesetak istraživača iz celog sveta za upotrebu budućih izuzetno velikih teleskopa, kod kojih je, na primer, samo prečnik ogledala veličine 30-40m. Skup je otvorila prof. dr Ivanka Popović, budući rektor Univerziteta u Beogradu.

Beograd proslavlja "Dane slobode" od 20. oktobra do 1. novembra

Pored plenarnih predavanja koje drže vrhunski naučnici (citirani i po nekoliko hiljada puta), realizuje se i praktični rad na aktuelnim problemima iz astrofizike, kao i posmatranja nebeskih objekata sa teleskopima opservatorije na Kanarskim ostvrima. Posmatranja na daljinu se direktno izvode sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde se skup održava.

Tokom trajanja skupa, predavač dr Jochen Liske, veoma priznati naučnik i popularizator nauke za ESO i voditelj Hubblecast-a, nagrađivanog serijala naučno-obrazovnih emisija posvećenih otkrićima Habl teleskopa, održaće predavanje u Domu Omladine, 5. septembra 2018. godine u 20 časova.

Foto: Promo

Glavni organizator skupa je Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, a skup se realizuje u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Astronomskom opservatorijom u Beogradu, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Od nekoliko inostranih partnera koji učestvuju u realizaciji skupa, najznačajniji partner je evropska naučno-istraživačka institucija Evropska Južna Opservatorija (European Southern Observatory - ESO), čiji predstavnik i jedan od predavača je profesor Michele Cirasuolo, predsedavajući Naučnog tima za realizaciju budućeg najvećeg teleskopa na svetu, tzv. Evropskog izuzetno velikog teleskopa (E-ELT), koji gradi ESO.

VIDEO: Ovi poznati veruju da je Zemlja ravna ploča: Da li su u pravu?:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA