PROKOP PONOVO GRADE: Vlasnici kuća predviđenih za rušenje spremni na selidbu! (VIDEO) (FOTO)

Reporteri Telegrafa posetili naselje pored železničke stanice "Prokop", čija bi izgradnja, prema najavama vlasti, trebalo uskoro da počne. Stanovnici okolnih ulica kažu da im, uz adekvatno obeštećenje, selidba ne bi bila problem, ali da ih po tom pitanju niko još uvek nije kontaktirao

  • 0

Meštani kvarta "Prokop", smeštenog tik uz stanicu Beograd Centar, već 30 godina žive u neizvesnosti od rušenja njihovih domova. Nakon poslednjeg sastanka ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, ministra za građevinu i urbanizam Velimira Ilića i predstavnika gradskih vlasti, u javnosti su ponovo "podgrejane" priče o uklanjanju kuća koje bi se mogle naći "na putu" novoj petlji.

Reporteri Telegrafa posetili su naselje uz Prokop i u razgovoru sa stanovnicima ulica Prokupačkom i Lazara Sočice saznali da ih još uvek nije posetio niko od nadležnih, ali da su oni spremni da napuste svoje domove uz adekvatno obeštećenje.

Neki od meštana ulica Lazara Sočice nisu bili raspoloženi da stanu pred kamere Telegrafa, ali su nam rekli da ih niko nije obavestio o novoj mogućnosti rušenja. Ipak, penzionisani profesor matematike Petar Berić objasnio je za naš portal čitavu istoriju pokušaja da se "Prokop" završi.

Prema njegovim rečima, od poslednje posete nekog nadležnog za "slučaj Prokop" prošlo je više od 15 godina. Njemu su tada iz Saobraćajnog instituta CIP pokazali projekat nove petlje, ali i obećali odgovarajuće obeštećenje za vlasnike kuća: novac ili stanove u tržišnoj vrednosti.

Nakon bombardovanja 1999. godine projekat "Prokop" je zaustavljen. U međuvremenu, žitelji ovih ulica morali su da reše dodatni problem svojine nad zemljom. Naime, jedan deo zemljišta na kom su kuće nije bio vraćen vlasnicima, ali, kako nam je objasnio Berić, sada je i taj problem blizu rešenja. Što se ne bi moglo reći i za sudbinu stanice Beograd Centar.

Kako je Berić dalje rekao za Telegraf, opština ne bi trebalo da ima problem sa rušenjem ovih kuća. On tvrdi da će stanari prihvatiti odštetu, jer "niko nije nenormalan da zaustavi tako važnu gradnju", ali da bi pravi problem mogli da imaju oni koji su na delu zemljišta u vlasništvu "Železnica Srbije" bespravno podigli svoje kuće.

Gradnja stanice "Prokop" počela je 1979. godine. Za proteklih 30 godina radovi su nekoliko puta obustavljani, pa počinjali ispočetka. Reporteri Telegrafa napustili su naselje kraj "Prokopa" uz nadu da do otvaranja petlje i izmeštanja glavne Železničke stanice u ovaj deo grada neće proći još trideset godina.

(Milica Stojanović / Foto: Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA